Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 okt 2015 12:50

Tucson får full pott i Euro NCAP

Hyundai Tucson kammar hem fem stjärnor i Euro NCAP:s senaste test.

Hyundai Tucson kammar hem fem stjärnor i Euro NCAP:s senaste test.

1/3

Foto: Hyundai

Mazda MX-5 får fyra stjärnor.

Mazda MX-5 får fyra stjärnor.

2/3

Foto: Mazda

Opel Karl får även den fyra stjärnor.

Opel Karl får även den fyra stjärnor.

3/3

Foto: Harald Dawo/Opel

På onsdagen släppte Euro NCAP resultat från sina senaste säkerhetstester.

Hyundai Tucson får toppbetyg, men Mazda MX-5 och minstingen Opel Karl når inte riktigt ända fram.

Hyundais nya mellanklass-suv Tucson får fem stjärnor av Euro NCAP efter att den kammat hem höga betyg på samtliga av de fyra bedömningspunkterna "skydd av vuxna", "skydd av barn", "fotgängarskydd" och "förarstödssystem". Enligt organisationen har den blivit betydligt säkrare än sin föregångare från 2006 – mycket tack vare sina nya assistanssystem som filbytesvarnare och autobroms.

LÄS MER: 11 nya modeller som gör fiasko i krocktesterna

Tuffare för MX-5 och Karl

Mazdas nya roadster MX-5 får fyra stjärnor i samma test. Den får höga betyg på samtliga områden utom det för "förarstödssystem", vilket bland annat beror på att bilen inte går att få med autobroms. Fotgängarskyddet i MX-5 är desto bättre. Enligt Euro NCAP fungerade den aktiva motorhuven riktigt bra för att minska skadorna vid en kollision med oskyddade trafikanter.

Opel Karl presterar aningen sämre på alla områden utom det för "förarstödssystem" där den får samma betyg som Mazda MX-5. Vid frontalkrock var inte krockkudden tillräckligt uppblåst för att förhindra att dockan slog huvudet i ratten och Skyddet för knän samt lårben beskrivs som undermåligt. Trots att den brister på några punkter blir det sammantagna resultatet fyra stjärnor. Euro NCAP hade väntat sig bättre optimerade säkerhetsbälten i en så ny bil, men resultatet får ses som relativt bra för en så liten bil.