Världsnyhet: låsningsfria bromsar till din elcykel

Foto: Colourbox
Foto: Mikael Linder / Mikael Linder

Mer än hälften av alla cykelolyckor sker vid inbromsning.

Men nu har cykelföretaget Crescent hittat en lösning. 

I dag presenteras världsnyheten låsningsfria bromsar för elcyklar.

- Vi har jobbat passionerat under en lång tid med att ta fram den här smarta teknologin, säger Jonas Netterström, vd för Cycleurope.

Trafikverket genomförde under åren 2016–2018 en undersökning för att se om låsningsfria bromsar på cyklar kan öka trafiksäkerheten. Och enligt den undersökningen hade den nya tekniken – som redan är väletablerad på bilar och motorcyklar – har en betydande effekt. Låsningsfria bromsar på cyklar skulle stabilisera cykeln och minska risken för omkullkörning.

58 procent av alla olyckor med elcyklar sker vid inbromsning och den största anledningen är att framhjulet tappar fästet vid en hård inbromsning. 

Enligt Trafikverket är också cykelolyckor bland de allra vanligaste orsakerna till trafikolyckor i Sverige och ofta leder de till svåra skallskador, benbrott och medicinsk invaliditet. 

Låsningsfria bromsar på cyklar skulle alltså leda till färre skadade i trafiken, enligt Trafikverkets analys.

PREMIUM: Bästa elcykeln på marknaden 

Teknik ska förhindra olyckor

Företaget Cycleurope har utvecklat en teknik där framhjulet inte kan låsas upp vid hård inbromsning och nyheten presenteras först på elcyklarna Crescent Koppla. Samtidigt införs teknik för att skydda cykeln från att bli stulen och övervakning via en app i din telefon.

- Vår ambition är att ingen ska råka ut för en olycka på grund av något som tekniken ska kunna förhindra. Med våra ABS-bromsar hoppas vi kunna förhindra onödiga olyckor, säger Jonas Netterström, vd för Cycleurope.

- Det känns stort för hela företaget att kunna bidra till en branschutveckling som vi tror gör att fler vill och vågar välja cykeln.

De låsningsfria bromsarna fungerar med hjälp av en elektronisk kontrollbox som med hjälp av olika givare känner av underlag och hastighet. ABS-bromsarna känner också av hur hårt cyklisten trycker på bromshandtaget och anpassar bromskraften efter underlag och situation. En display på styret visar statusen på ABS-systemet.

Förutom att framhjulet inte släpper vid en hård inbromsning så stabiliseras också cykeln så att bakhjulet inte lyfter.

Trafikverkets studie över ABS-bromsarnas påverkan på cyklarna var en pilotstudie och resultatet kunde inte visa hur bromssträckan påverkas. Att elcyklar är något tyngre än vanliga cyklar har påverkat bromssträckan negativt. Men med hjälp av ABS-bromsarna kan bromsningen ske mer effektivt, på alla olika underlag och utan risk för omkullkörning.

Cycleurope har också utvecklat en app där du bland annat kan se var cykeln befinner sig och styra elmotorn. På så sätt så kan du veta var din cykel är och du kan stänga av den om den blir stulen. I appen kan du också få all möjlig statistik på hur du har använt cykeln.

– Vi vill höja stöldsäkerheten på cyklarna, och det gör vi med smarta funktioner som gör det enkelt för ägaren att ha koll på cykeln via appen, säger Jonas Netterström.

LÄS MER: Betyg på de billigaste elcyklarna 

Annons: