Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 20 feb 2017 13:27

Utlandssvenskar kan bli av med körkortet

Just nu kan svenskar som bor utanför EES förnya sina svenska körkort oberoende av var man bor, men det strider mot befintliga EU-regler.

Just nu kan svenskar som bor utanför EES förnya sina svenska körkort oberoende av var man bor, men det strider mot befintliga EU-regler.

Foto: Transportstyrelsen

1 maj kommer det bli omöjligt för utlandssvenskar att förnya sina svenska körkort, efter ett regeringsförslag.

Bakgrunden är att nuvarande situation strider mot EU-reglerna.

Från den 1 maj i år kommer svenska medborgare som bor utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) inte längre kunna förnya sina svenska körkort, efter ett förslag från regeringen.

Just nu kan svenskar som bor utanför EES förnya sina svenska körkort oberoende av var man bor, men det strider mot befintliga EU-regler. Därför anpassar nu regeringen de nationella reglerna så att de som vill förnya sina svenska körkort måste vara permanent bosatta i Sverige eller studera i Sverige sedan minst sex månader.

Kan tvingas ta nytt körkort

Är du bosatt i ett land utanför EES så ska det svenska körkortet bytas ut mot det nya landets körkort.

– Länderna inom EES-området accepterar utbyte av svenska körkort till det egna landets körkort, men så är det inte i alla länder. I vissa länder skiljer sig det dessutom mellan olika delar av landet, säger Karin Michaelsson, körkortsutredare på Transportstyrelsen.

Tillåter inte det nya landet att det svenska körkortet bara byts rakt av får du ta om körkortet i det landet du bor i.

LÄS MER: Allt fler kuggas i körkortsprov

Transportstyrelsen beräknar att omkring 30 000 svenskar kommer att påverkas av de nya reglerna. Men de får använda sina nuvarande körkort så länge de är giltiga.

– Enligt förslaget träder förändringen ikraft den 1 maj 2017. Fram tills dess gäller nuvarande regler om att ansöka om och hämta ut körkort, säger Karin Michaelsson.

Personer som befinner sig tillfälligt utomlands på grund av studier, arbete eller en längre resa påverkas inte av förslaget utan ska fortfarande kunna förnya sitt svenska körkort och hämta ut det på en svensk ambassad, eller ett konsulat, eftersom de fortfarande är folkbokförda i Sverige.

Väljer du som utlandssvensk att inte förnya ditt körkort och sedan flyttar hem är det i princip inga problem för dig att få ett nytt.

– Då är det bara att ansöka om förnyelse, säger Karin Michaelsson.

Det är så enkelt eftersom Transportstyrelsen nästan aldrig har adresserna till utlandssvenskar och inte kan skicka ett föreläggande.

Hur är det om jag är folkbokförd i Sverige, väljer att inte förnya mitt körkort och sedan vill ha det igen?

– Då har ju ett föreläggande skickats till din adress och du får ansöka om körkortstillstånd.

Men jag behöver inte göra om körkortsproven?

– Nej, Det är bara om du har begått ett brott – kört rattfull, för fort eller så – som du kan komma att behöva göra om proven, säger Karin Michaelsson.

LÄS ÄVEN: Förslag på billigt körkort för elbilar