Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 19 sep 2019 17:00

Uppkopplade bilar ska förebygga trafikolyckor

Foto: SHUTTERSTOCK

Med hjälp av data och observationer har Ford kartlagt förarbeteenden och hur skador, samt fel på vägsträckor kan orsaka stora problem. Studien ska hjälpa myndigheter att förebygga trafikolyckor i framtiden. 

Det är Ford Mobility Europa som har genomfört ett två årig projekt och samlat in data från uppkopplade fordon i kombination med detaljerade platsobservationer. Sedan har det analyserats varför det sker fler olyckor på vissa vägsträckor samt i vissa situationer. Därmed har de försökt kartlägga vissa förarbeteenden och hur skador samt fel på vägsträckor kan orsaka problem.

Data från uppkopplade fordon i London användes för att identifiera vilka vägsträckor som troligast skulle vara olycksdrabbade i framtiden. I projektet har biltillverkaren arbetat med det brittiska trafikledningsföretaget Traffic Watch UK. Förarbeteenden och vägförhållanden som bidrar till trafikolyckor kartlades. Studien ska hjälpa myndigheter som genom enkla förbättringar av vägar och korsningar radikalt kan minska antalet trafikolyckor.

– Att använda data för att identifiera var trafikolyckor mest troligt inträffar är en sak, att bevisa att konceptet fungerar är en annan. Vi har nu tagit det innovativa trafiksäkerhetskonceptet som vi presenterade förra året ett steg längre genom att samarbeta med experter inom anläggningsteknik för att bättre förstå orsakerna bakom trafikolyckor och därefter kommit med förslag på hur de ska hanteras, säger Jon Scott, projektledare för City Insights på Ford Mobility i Europa.