ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Unga män farligast i trafiken – äldre säkrast

I mer än var tredje singelolycka i Sverige sitter det en person mellan 18 oh 24 år bakom ratten.

I mer än var tredje singelolycka i Sverige sitter det en person mellan 18 oh 24 år bakom ratten.

1/1

Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Unga män farligast i trafiken – äldre säkrast

Unga män är oftare inblandade i allvarligare singelolyckor än andra åldersgrupper.

Unga män får oftare körkortet indraget än andra.

Ny statistik från Transportstyrelsen pekar tydligt ut vilka som tar mest risker i trafiken.

Förra året kallade Transportstyrelsen in drygt 31 000 körkort i Sverige. Drygt 5 000, eller 16 procent, av de indragna körkorten tillhörde män i åldern 18 till 24 år. Den här gruppen utgör bara 4,3 procent av alla som har körkort men stod alltså för hela 16 procent av de indragna körkorten.

Lägg till att drygt 1 000 körkort drogs in för kvinnor i samma ålder och det står klart att åldergruppen 18-24 år svarar för en stor del av alla indragna körkort. Totalt finns det i Sverige 6,5 miljoner personer med körkort och drygt en halv miljon av dem är förare i åldern 18-24 år.

LÄS MER: Antalet dödsolyckor på landsväg ökar 

Åldersfördelning för indragna körkort

Här kan ni se hur de indragna körkorten är fördelade efter ålder.

Foto: Transportstyrelsen

Indraget körkort en säkerhetsåtgärd

– Att återkalla ett körkort är en trafiksäkerhetsåtgärd. Vårt uppdrag handlar om att bedöma om en person kan förväntas vara en lämplig förare, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Våra siffror visar att andelen olämpliga förare är betydligt högre bland unga, och det är killarna som sticker ut . Det framstår som tydligt att personlig mognad är en viktig aspekt som påverkar hur man beter sig i trafiken,

De som tar körkort i dag får gå igenom två så kallade riskutbildningar men trots det syns det än så länge ingen förbättring av statistiken bland de färska körkorten.

LÄS MER: Här sker rattsurfolyckorna 

Fler unga män i singelolyckor

Unga män är också överrepresenterade bland singelolyckorna i Sverige. Mellan åren 2012 och 2016 inträffade 27 180 singelolyckor i Sverige där förare eller passagerare skadades. I mer än var tredje olycka var föraren mellan 18 och 24 år. Jämför det med de äldre förarna, de över 75 år, som bara var inblandad i var 20:e singelolycka, trots att det är dubbelt så många över 75 år som har körkort jämfört med dem mellan 18 och 24.

– Den stora riskgruppen i trafiken är de unga och inte de äldre. Äldre förare är betydligt mer sällan inblandade i olyckor än unga förare. Det beror på kunskap, erfarenhet och på förmåga att anpassa körningen efter de egna förutsättningarna, säger Jonas Bjelfvenstam.