Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 15 mar 2018 09:26

Transportstyrelsen nedringd – extrem ökning av avgifter

Förseningsavgifterna för trängselskatten har börjat skickas ut digitalt – och det fungerar inte bra.

Förseningsavgifterna för trängselskatten har börjat skickas ut digitalt – och det fungerar inte bra.

1/2

Foto: MARCUS ERICSSON

2/2

Foto: COLOURBOX

Först började avierna för trängselskatten skickas ut digitalt. Därefter följde tilläggsavgifterna samma väg, för de med digital brevlåda och som som missat att betala.

Men det fungerar inte bra och nu tvingas Transportstyrelsens kundtjänst hantera mängder av arga samtal från fordonsägare.

– Det var knappt de ville skicka ut en vanlig faktura, säger Martin Zetterdahl om sitt samtal.

Allt om Bilar berättade nyligen att inte bara avierna för trängselskatten skulle skickas ut digitalt, till de med digital brevlåda‚ även tilläggsavgifterna/förseningsavgifterna skulle gå samma väg.

Tilläggsavgiften för en icke betald trängselskatt är 500 kronor och det brukar röra sig om ungefär 30 000 utskick varje månad, enligt Transportstyrelsen. Men i mars månad så skickades det ut 50 000. Med andra ord, nästan en fördubbling.

LÄS ÄVEN: Förseningsavgifterna för trängselskatten blir digitala 

Fordonsägarna förstår inte utskicken

Skälet är naturligtvis att de fordonsägare som i januari fått ett digitalt utskick inte uppfattat att de skulle betala trängselskatt. Betalningsfristen löpte ut i februari och nu ramlar beslut om tilläggsavgifterna in. Vilket i sin tur lett till att Transportstyrelsens kundtjänst får ta emot mängder av arga samtal.

– Vi vill förtydliga att pdf-filerna kan innehålla flera sidor än en och att det är väldigt viktigt att man scrollar igenom hela dokumentet. Det kan omfatta fler beslut än ett, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare för trängselskatt på Transportstyrelsen.

En av de som drabbast av problemen med de digitala utskicken är Martin Zetterdahl.

– På min ena bil hade jag en faktura på 65 kronor, så nu blev det totalt 565 kronor. När jag ringde upp Transportstyrelsen så var det knappt de ville skicka ut en vanlig faktura.

Han var inte helt nöjd med responsen.

– På dem lät de som jag var den förste med problem.

Det var tur att han ringde upp, för först då fick han dessutom reda på att även hans andra bil hade avgifter och påminnelseavgifter.

– En infrastruktursavgift på 18 kronor totalt, med en förseningsavgift på 300 kronor. Men den hade varken kommit i Kivra eller brevlådan.

För att undvika liknande situationer i framtiden ser nu Transportstyrelsen över om de digitala utskicken av trängselskatt behöver förtydligas.

LÄS ÄVEN: Svenska ilskan mot dieselförbudet – ”Kan vi stämma staten”