Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 28 nov 2019 10:15

Trängselskatten höjs – dubbelt dyr vår och höst

Trängselskatten i Stockholm höjs vid årsskiftet.

Trängselskatten i Stockholm höjs vid årsskiftet.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nu utökas trängselskatten i Stockholm. Det blir dyrare att köra in i den svenska huvudstaden vid högsäsong – vår och höst – samt vid stora trafikhelger.

– Trängselskatten gör att trafikanter till viss del lägger om sina resvanor, säger Trafikverkets Jonas Eliasson.

Från årsskiftet blir det dyrare att ta sig in till Stockholm med bil – trängselskatterna höjs. 

Stockholm läns invånarantal växer med 35 000-40 000 invånare varje år och därför ändras nu nivåerna för att se ”till att trafikvolymerna inte överstiger vägnätets kapacitet” som Transportstyrelsen och Trafikverket skriver i ett gemensamt uttalande.

– Trängselskatten är ett styrmedel som gör att trafikanter till viss del lägger om sina resvanor, till exempel genom att ändra tidpunkt för resan, färdmedel, eller målpunkt. En ny betalperiod på morgonen införs, eftersom trängseln börjar allt tidigare på dagen, säger Jonas Eliasson, måldirektör för tillgänglighet på Trafikverket.

Dyrare att köra in till Stockholm vid storhelger

Trängselskatterna kommer starta tidigare på dagen, vissa belopp höjs och det blir skillnad på låg- och högsäsong. Så här sammanfattar Transportstyrelsen förändringarna:

* Skatteperioden tidigareläggs med en halvtimme på morgonen, det vill säga att trängselskatt även tas ut på morgonen klockan 6.00–6.29.

* Trängselskatt tas också ut de fem första vardagarna i juli samt dag före vissa helgdagar.

* Trängselskatten delas in i hög- och lågsäsong, med högre belopp för rusningstimmarna på morgnar och eftermiddagar under högsäsong.

* Den sammanlagda skatten per dygn och bil blir högst 135 kronor under högsäsong.

I en jämförelse med dagens 15 kronor för att passera tullarna klockan 06.30-06.59 så kommer det alltså under högsäsong 2020 kosta 30 kronor.

– Man kan ta del av de nya beloppen och tiderna på Transportstyrelsens webbplats. Du kan även logga in i vår e-tjänst eller vår app Mina fordon och se vilka passager som har registrerats på ditt fordon, säger Jan Palmqvist, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Den ökade intäkten ska ”bidra till finansiering av infrastrukturprojekt”. Här, på Transportstyrelsens hemsida, kan du läsa mer om trängselskatten och de nya nivåerna.

Trängselskatt i Stockholms innerstad efter årsskiftet.

Trängselskatt i Stockholms innerstad efter årsskiftet.

1/2

Foto: TRANSPORTSTYRELSEN

Trängselskatt på Essingeleden efter årsskiftet.

Trängselskatt på Essingeleden efter årsskiftet.

2/2

Foto: TRANSPORTSTYRELSEN