Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 21 aug 2019 13:30

Trafiksäkerheten runt skolor försämras – sämre trafikvett

Föräldrar med sämre trafikvett skjutsar sina barn till skolan oftare och bidrar till en allt mer osäker trafiksäkerhet.

Föräldrar med sämre trafikvett skjutsar sina barn till skolan oftare och bidrar till en allt mer osäker trafiksäkerhet.

Foto: SHUTTERSTOCK

En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att fler bilar och sämre trafiksäkerhet runt Sveriges skolor oroar. Över hälften av alla rektorer anser att säkerheten är ett problem.

Den årliga skoltrafikundersökningen gjord av försäkringsbolaget If har kommit med nedslående siffror. 

Sämre trafikvett bland föräldrarna är ett problem. Fler barn får skjuts till sina skolor då föräldrarna är oroliga för trafiksäkerheten – men bidrar i stället till större faror runt skolområdena.

– År efter år betonar vi vikten av att förbättra trafikmiljön kring skolorna så att barnen kan känna sig trygga, men uppenbarligen har vi fortfarande lång väg kvar innan problemet är löst. Föräldrarnas svar i undersökningen gör också risken för en ond spiral uppenbar – att man skjutsar sina barn just för att man oroar sig för trafiksituationen, kommenterar Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

LÄS MER: Allt fler yrkesförare kör för fort – även hastigheten ökar 

Upplever att kommunerna kan göra mer

Även rektorer för landets skolor känner en stor oro kring säkerheten och många upplever att deras kommuner inte gör tillräckligt i frågan. 

40 procent av rektorerna säger att kommunen borde kunna göra mer för trafiksäkerheten utanför skolorna.

Även en tredjedel av de tillfrågade föräldrarna i undersökningen uppgav att de inte tycker att kommunen gör tillräckligt. 

LÄS ÄVEN: Extra många fartkontroller på svenska vägarna nu

Måste vända trenden

För många fordon vid samma tidpunkt ses som en av de största riskerna. Ett förslag som har dykt upp är att försöka införa mer utspridda schematider för att minimera antal hämtande och lämnande föräldrar samtidigt. 

– Men det löser inte grundproblemet. Först och främst bör vi säkra miljön runt skolorna, uppmuntra barnen att röra sig själva mer för att bryta trenden. Samtidigt är det givetvis inte bara föräldrarnas ansvar att säkerställa en trygg trafikmiljö för barnen. En gemensam kraftansträngning måste till för att vi ska vända trenden – skolor, föräldrar och kommuner måste hjälpas åt, säger Irene Isaksson-Hellman.