Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 7 feb 2020 09:42

Trafikexperten: Alkolås ett måste i alla nya bilar

Det här vill M Sverige se mer av. Alkolås, för att...

Det här vill M Sverige se mer av. Alkolås, för att...

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

... slippa alkoholrelaterade trafikolyckor.

... slippa alkoholrelaterade trafikolyckor.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Fler körkort återkallades under 2019 på grund av rattfylleri. Nu vill M Sverige se alkolås i alla nya bilar.

– Det borde vara lika självklart som autobroms eller airbags, säger Juan Colarte, riksförbundets trafiksäkerhetsansvarige.

Transportstyrelsens körkortsåterkallelser ökade 2019, och det var i rattfyllerikategorin som det såg allra mörkast ut. Där nådde ökningen hela 13 procent jämfört med 2018.

Nu reagerar riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen).

– Vi har sedan länge arbetat för att alkolås ska tillhöra standardutrustningen. Det borde vara en självklarhet i dagens moderna bilar, lika självklart som autobroms eller airbags, säger Juan Colarte, jurist och trafiksäkerhetsansvarig på M Sverige.

”Hårdare straff är en kortsiktig lösning”

Transportstyrelsens siffror är inte speciellt överraskande för honom.

– Vi har alla sett att alkohol- och narkotikarelaterade trafikolyckor har ökat genom åren. Vi menar att det är allvarligt att det har gått så här långt utan att någonting egentligen har hänt. Samtidigt kommer förslag om att höja straffskalorna för upprepade trafikbrott trots att forskningen har visat att hårdare straff generellt sett inte hjälper. Vi står bakom förslaget men anser att det enbart är en kortsiktig lösning, den långsiktiga lösningen är alkolås i bilarna, säger han.

Som Allt om Bilar redan berättat var den totala ökningen av körkortsåterkallelser av Transportstyrelsen sex procent 2019.