Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 5 sep 2019 09:44

Tillverkarna ska förhindra att barn glöms kvar i bilen

Foto: SHUTTERSTOCK

Sedan 1998 har över 800 barn dött i värmeslag på grund av att de glömt kvar i bilar. Nu tar ett antal biltillverkare krafttag mot detta, 2025 ska det vara standard med ett hjälpmedel som varnar föraren om någon sitter i baksätet när fordonets motor stängts av.

Ett antal biltillverkare har de senaste åren introducerat baksätesvarnare och det kommer bli allt vanligare de kommande åren när bilgrupperna AAM (Alliance of Automobile Manufactures) och Global Automakers har lovat att göra teknologin standard från och med år 2025. Bland annat har BMW, Alfa Romeo, Audi, BMW, Ford, GM, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Fiat, Volkswagen och Volvo åtagit sig löftet.

Carscoops rapporterar att varje biltillverkare får implementera förarhjälpmedlet på vilket sätt de vill. Säkerhetssystemet ska kunna avgöra om det finns en person i baksätet eller inte. Om systemet upptäcker att det potentiellt sitter någon i baksätet , ska ljud- och visuella varningar påminna föraren att kolla baksätet när motorn i bilen har stängts av. 

LÄS MER: Många förare irriterar sig på sina bilars hjälpmedel

Över 800 barn har dött av värmeslag sedan 1998

Anledningen till att hjälpmedlet ska implementeras är att mer än 800 barn har dött av värmeslag sedan 1998, många på grund av att de glömts kvar i fordonet.

– Biltillverkare har undersökt möjligheter att ta itu med det här säkerhetsproblemet och det här åtagandet understryker hur sådana uppfinningar och ett ökat medvetande kan hjälpa barn, säger David Schwietert, President och vd för Alliance of Automobile Manufactures. 

Biltillverkarnas åtagande var frivilligt, men medlemmarna i gruppen menade att det var för det bästa. De menar att lagstiftning för sådan teknologi vanligtvis tar fyra till åtta år att beslutas om. Om biltillverkarna inför teknologin på eget initiativ blir den tillgänglig för kunderna snabbare.