Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 11 mar 2019 13:03

Tesla-föraren fångas på film – sover bakom ratten

De självkörande bilarna har fortfarande sina brister och förare måste vara redo att ingripa. Men vissa struntar uppenbarligen i den lagen. 

Nu sprids en video på en Tesla-ägare som låter sitt fordon kryssa fram på motorvägen – allt medan han själv ligger och sover. 

– Jag körde ungefär 120 på motorvägen, och han var helt utslagen, säger vittnet Seth Blake. 

De självkörande bilarna är nu så avancerade att de på papperet klarar av att styra helt på egen hand. Men tekniken är långt ifrån färdigutvecklad, och bör i dagsläget betraktas som ett stöd snarare än något som ersätter en mänsklig förare. Därför måste personen bakom ratten enligt lag hålla båda händerna på densamma. 

Inte oväntat finns det dock bilister som bryter mot reglerna. Vittnet Seth Blake kunde knappt tro sina ögon när han såg hur en man låg och sov i förarsätet på sin Tesla på motorvägen i Kalifornien. 

– Jag tänkte: ”sover den där killen?”. Jag körde upp bredvid honom och såg att han sov, så jag bed min fästmö att filma det, säger han och fortsätter:

– Vi körde i närheten av honom i tio minuter och han vaknade bara till en gång. 

 LÄS MER: Polisen jagade Tesla på autopilot – full förare sov 

Tesla tar avstånd från beteendet

När Seth Blake laddade upp filmen på Twitter var det tiotusentals användare som reagerade över det trafikfarliga beteendet. Sannolikt på grund av att de självkörande bilarnas säkerhet har varit ett ämne för het debatt de senaste åren. 

Tesla tar avstånd från beteendet. I ett uttalande säger en talesperson från märket:
”Autopiloten ät tänkt att användas av en förare som är fullt uppmärksam, har sina händer på ratten och hela tiden är beredd att ta över om det behövs”. 

I Tesla-bilarna finns också teknik som känner av om föraren har händerna på ratten. Men Seth Blake tror att den sovande ägaren hittat ett sätt att gå runt det. 

– Han hade handen i en position så att den låg i ratten när han sov. Det var därför han kunde köra trots att han sov, han höll tryck på den, säger han. 

LÄS MER: 9 bästa elbilarna just nu