Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 20 maj 2019 14:05

Svenska tjänstebilsförare positiva till miljözoner

1/2

Foto: OLLE SPORRONG

2/2

Foto: TT NYHETSBYRÅN

En undersökning visar att nästan hälften av alla tjänstebilförare ställer sig positiva till kommunernas rätt att införa egna miljözoner. 

– Tjänstebilsförarna är väldigt miljömedvetna generellt, säger Roelof Hansman, vd för LeasePlan Sverige.

Från och med den 1 januari 2020 kommer nya miljözoner införas i Sverige, något som skapat stor debatt runtom i landet. Beslutet innebär också att kommuner själva kan välja att stänga ute fler typer av fordon från miljözonerna som inte uppfyller utsläppskraven. 

Nu har leasingbolaget LeasePlan släppt en undersökning som visar att nästan hälften av tjänstebilsförare ställer sig positiva till miljözoner. 

– Merparten ställer sig positiva till miljözoner. Det syns i inställningen till regeringens insatser för en bättre miljö, allt fler vill köra elbilar eller plug-in-hybrider, säger Roelof Hansman, vs för LeasePlan Sverige. 

LÄS ÄVEN: Så vill Helldén minska antalet bilar i Stockholm 

Inställningen skiljer sig åt

Samtidigt som 47 procent ställer sig positiva till miljözoner så är det nästan en fjärdedel (24 procent) som ser negativt på införandet och 23 procent som tycker att det är acceptabelt.

De nya miljözonerna som införs 2020 kommer skärpas ytterligare två år senare, vilket innebär att det kan bli stopp för de fordon som inte uppfyller utsläppskraven att köra inne i städer. I Stockholm väntas Hornsgatan bli den första miljözonen där äldre personbilar kommer förbjudas från och med nästa år.

LÄS ÄVEN: Transportstyrelsen: Skärp kontrollerna i miljözonerna 

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan.