Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 11 okt 2017 14:47

Svenska p-skyltar förvirrar även experter

Har du svårt att se vad som är skillnaden mellan reglerna på de två skyltarna? Då är du inte ensam. Svaret finns i texten här under.

Har du svårt att se vad som är skillnaden mellan reglerna på de två skyltarna? Då är du inte ensam. Svaret finns i texten här under.

1/2

Foto: Tomas Leprince/Q-Park (montage)

2/2

Foto: KARIN ANNEBÄCK

Kolla på bilden. Inte helt lätt att förstå skillnaden mellan skyltarna, eller hur? Och krångliga, svenska parkeringsskyltar kan förvirra även en expert.

– Det skulle gå att förenkla betydligt, säger parkeringskonsulten Pia Ketonen.

Ni har säkert inte missat Clas-Göran Niklassons kamp mot parkeringsbolaget – där Högsta domstolen till slut dömde till bolagets fördel, trots att många bland svenskarna höll med om att skyltningen var förvirrande.

Allt om Bilar bestämde sig för att ta reda på vad en riktig parkeringsexpert tycker om ett givet exempel – och hur bra den svenska parkeringsinformationen egentligen är.

Pia Ketonen har jobbat med parkeringsfrågor sedan 1992. Först som parkeringsvakt i 20 år och nu som p-konsult, trafikplanerare samt utbildare av parkeringsvakter.

Med andra ord en verklig parkeringsexpert. Och hon kan också bli förvirrad av en del skyltar.

LÄS MER: ”Parkeringsvakt är ett fantastiskt roligt jobb” 

Vill se enklare skyltar – och mer utbildning

– Jag kan se kombinationer som är så krångliga att till och med jag har svårt att förstå vad man menar. I de flesta fall skulle det gå att förenkla och korta ner antalet skyltar betydligt.

Pia Ketonen, trafikplanerare och parkeringskonsult.

Foto: Privat

Tycker du att det svenska parkeringssystemet är bra?

– I stort sett, men det finns ju alltid sådant som kan förbättras. Till exempel borde det inte vara tillåtet med alltför långa krångliga kombinationer av vägmärken som är jättesvåra att tyda. Använder man bara vägmärkena och tänker igenom vad man vill få fram så behöver man inte krångla till det allt för mycket. Ibland kanske man som kommun behöver tänka till – ”behöver vi verkligen så många olika villkor?”

Finns det många felaktiga p-skyltar?

– Ja, och det beror på att de som jobbar med det inte alltid har tillräcklig kunskap, tyvärr.

Kan du förklara de två skyltarna i bilden – hur får jag parkera enligt dem?

– Bilden till vänster innebär att det är avgift dygnet runt alla dagar men mellan klockan 9-18 på vardagar och mellan klockan 9-15 på vardag före söndag och helgdag – vanligtvis lördagar – får du bara parkera under högst 4 timmar i sträck.

– Bilden till höger innebär att här får man parkera mot avgift och under högst 4 timmar i sträck mellan klockan 9-18 på vardagar och mellan klockan 9-15 på vardag före söndag och helgdag. Övrig tid kan man parkera utan avgift och tidsbegränsning.

Borde det inte gå att förklara detta på ett enklare sätt?

– Det finns säkert sätt att förklara det tydligare på men enligt vägmärkesförordningen ”får” inte text användas om det är möjligt att få fram budskapet med de tilläggstavlor som finns i nämnda förordning.

Är vi svenskar dåliga på att förstå parkeringsinformation?

– Genom åren som gått så verkar ”parkörerna” förstå, eller vilja förstå, vägmärkena allt mindre. Vad det beror på vet jag egentligen inte. Det jag däremot vet är att man tar mindre och mindre ansvar för sin vägmärkeskunskap. Man verkar tycka att man inte behöver ta reda på vad märkena innebär, utan tror att det är på ett visst vis – får man sedan en p-anmärkning så skyller man på någon annan.

Har du något tips till oss som parkerar och sedan inte förstår skyltningen?

– Kontakta kommunen eller ännu bättre leta reda på en parkeringsvakt, de har informationen om vad vägmärkena innebär.

– På tal om lokala trafikföreskrifter, dessa hittar du på stfs.se, och är en sajt som Transportstyrelsen ansvarar för. Där ska alla föreskrifter  kunna hittas – för att vara giltiga.

LÄS ÄVEN: Gunnela fick p-bot – i kön till automaten