Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 14 sep 2018 07:45

Studie: Så ofta bryter män och kvinnor mot trafikregler

Kvinnorna är aningen bättre i trafiken, men inte mycket.

Kvinnorna är aningen bättre i trafiken, men inte mycket.

Foto: Shutterstock

Kvinnor och män är ungefär lika goda kolsupare.

I alla fall när det gäller brott mot trafikreglerna.

I en ny undersökning svarade bara var fjärde trafikant att de aldrig bryter mot reglerna.

Det är däckföretaget Goodyear som låtit opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov genomföra en undersökning. Drygt 1 000 personer från 18 år och uppåt svarade på internet på frågor om sitt beteende i trafiken.

Av de tillfrågade svarade en procent av kvinnorna och tre procent av männen att de alltid bryter mot trafikreglerna. Hos gruppen som ofta gör det hittar vi fem procent av de kvinnliga förarna och tio av de manliga. Bland de som bryter reglerna mer sällan finns hela 61 procent av kvinnorna och 62 procent av männen.

Foto: Goodyear

Om man slår samman män och kvinnor i en grupp med alla som någon gång bryter mot trafikreglerna hamnar vi på hela 72 procent av de tillfrågade. 

20 procent av männen och 30 procent av kvinnorna svarade att de aldrig bröt mot några trafikregler. Här var skillnaden mellan kvinnor och män störst.

LÄS MER: Här är höstens värsta plågor i trafiken 

Nominera vägens hjälte

Det är initiativen Vägens Hjälte som inspirerat Goodyear till att göra undersökningen om trafikbeteende. 

– I trafiken bör säkerhet alltid komma på första plats. Vi tror att vårt initiativ Vägens hjälte kan hjälpa svenskar att bli bättre medtrafikanter till varandra. Genom att lyfta personer som bidragit till en säkrare trafik vill vi inspirera fler till att göra goda gärningar. Vi hoppas nu få in mängder med bidrag där personer gjort våra vägar till en bättre plats, säger Sofia Koski, Nordisk marknadschef på Goodyear.

På Goodyears kampanjsida går det att nominera en egen hjälte. Nomineringarna började strömma in den 5 juli och pågår till och med november.