Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 8 dec 2016 09:05

Studie: Mindre sömn fördubblar risk för bilolycka

6 timmars sömn är inte tillräckligt för att köra trafiksäkert, enligt en studie.

6 timmars sömn är inte tillräckligt för att köra trafiksäkert, enligt en studie.

Foto: Geber86 / GETTY IMAGES E+

Det är snart dags för jultrafiken. Samtidigt jobbar och fejar vi in på småtimmarna.

Det kan vara en hemsk mix, för nu visar en studie att om du sover för lite fördubblas riskerna för en bilolycka nästa dag.

Det är amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen AAA som i en studie kommit fram till den oroväckande slutsatsen. Om du inte får de 7-8 rekommenderade timmarna sömn så kan du nästan dubbla risken för en bilolycka nästa dag om du ger dig ut och kör.

– Även om vi inte tror att någon blir överraskad av att höra att olycksriskerna ökar om du kör trött så var vi ändå överraskade av att se en mätbar riskökning även när det bara gällde en timme mindre sömn, säger Brian Tefft, forskningsledare på AAA, till CNN.

 

LÄS MER: Svenskar allt tröttare bakom ratten

 

När studien gjordes upptäckte undersökarna att förare som sovit mindre än fyra timmar den natten löpte elva gånger så stor risk att krocks, jämfört med förare som sovit sju timmar eller mer. De som hade sovit 4-5 timmar hade en riskökning på 4,3 gånger och de med 5-6 timmars sömn hade en 1,9 gånger större risk att vara med om en olycka än "normalsovaren".

– Kraschrisken för en förare som bara sovit 4-5 timmar de senaste 24 timmarna är alltså fyra gånger så stor som en som fått de rekommenderade sju timmarna. Vilket kan liknas vid en riskökningen mellan en nykter och en något onykter förare, säger Brian Tefft.

Statistiken bakom studien innefattar data från 7 234 förare som varit involverade i 4 571 olyckor åren 2005 till 2007, mellan kl 6 på morgonen och midnatt.

LÄS ÄVEN: Somnar i Teslan – men bilen kör vidare