Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 16 apr 2019 11:22

Studie: Fler rattsurfar efter nya mobilförbudet

Svenskarna har inte slutat rattsurfa efter det nya mobilförbudet, tvärtom.

Svenskarna har inte slutat rattsurfa efter det nya mobilförbudet, tvärtom.

1/2

Foto: Colourbox

Polisen har tidigare gått ut belyst problemet att lagen inte verkar ha fått önskad effekt.

Polisen har tidigare gått ut belyst problemet att lagen inte verkar ha fått önskad effekt.

2/2

Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Sedan ett drygt år tillbaka är det förbjudet för föraren att hålla i mobilen vid körning. 

Trots det har rattsurfning blivit vanligare – nästan var tredje svensk bilist struntar i den nya lagen, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If.

En av de mest olyckdrabbade trafikhelgerna stundar. Under påsken ökar trafiken markant och det blir extra viktigt för alla förare att hålla ögonen på vägen. 

Men det är många bilister på de svenska vägarna som struntar i den nya mobillag som innebär att det nu är förbjudet att hålla i telefonen under färd, enligt en ny undersökning från If. 

Det är en bild som polisen delar. Sedan de började kunna dela ut böter på 1 500 kronor på plats, utan att göra en formell brottsanmälan, har antalet rapporterade fall ökat. 

Rattsurfningen har ökat efter lagen

Av de 2 879 bilförare som försäkringsbolaget intervjuat är det 30 procent som ibland tar samtal med mobilen i handen. Det är en ökning från när företaget gjorde motsvarande studie för två år sedan, innan de nya reglerna trädde i kraft. Då låg siffran på 24 procent.

Resultatet visar också att mer än var tredje gps-navigerar, nästan en av fyra sms:ar och lika många väljer musik på telefonen under körning. 

https://datawrapper.dwcdn.net/2w0oZ/1/

LÄS MER: 9 trafikfarliga småbilar 

Många har missförstått lagen

Statistiken visar också att många är osäkra på vad den nya lagen innebär. Så här sammanfattar polisen det nya tillägget i trafikförordningen:

”Från den 1 februari 2018 får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon.”

Men var sjätte tillfrågad vet inte att det är förbjudet att sms:a och en av fem tror att man inte får prata i mobilen överhuvudtaget när man kör. 

https://datawrapper.dwcdn.net/VR4Xm/1/

LÄS MER: Farligaste vägarna i svenska påsktrafiken