Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 17 maj 2018 12:15

Studie: Effektivare att ge fortkörare kurser än böter

Foto: Shutterstock

I Storbritannien kan fartsyndare välja mellan böter eller att gå en kurs för att öka medvetenheten om farorna förknippade med att köra för fort. 

Enligt en ny studie är det 23 procent färre återfallsförbrytare bland de utbildade förarna än hos de som väljer att betala för sitt brott.

Det är den brittiska staten som beställt en undersökning där 2,2 miljoner fortkörare från landet ingår. 

Av dem valde 1,4 miljoner att ta en kurs i så kallad "fartmedvetenhet", 192 000 tog böter samt straffpoäng som loggas på körkortet, medan 428 000 körde så pass snabbt att de inte fick utbildningen som en valmöjlighet. I studien har undersökningsföretaget Ipsos Mori tittat på hur benägna bilisterna i de olika grupperna var att köra för fort igen inom sex månader. 

Och resultatet talar sitt tydliga språk: bland förarna som valde kursen finns 23 procent färre återfallsförbrytare än hos de som tog böter. 

LÄS MER: Trafikverket testar falluckor för att stoppa fortkörare 

Drar in 630 miljoner till polisen

Efter tre år var skillnaden mellan de två grupperna visserligen mindre. Då var det 21 procent av kursdeltagarna och 23 procent av de bötfällda förarna som hade kört för fort igen. 

I rapporten skriver forskarna: 

"Deltagande i kursen för fartmedvetenhet minskade benägenheten att begå samma brott jämfört med förarna som valde straffpoäng och böter, och den effekten – även om den reducerades med tiden – kvarstod efter 36 månader"

I fjol gick 1,4 miljoner britter kursen. Enligt Auto Express drog det sammanlagt in över 630 miljoner kronor till landets polis. Deltagarna betalar vanligtvis mellan 880 och 1160 kronor för att sitta med, där cirka 530 av dem går till polisen. 

LÄS MER: Fartkameran drog in över 100 000 på fem timmar