Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 5 jan 2018 09:26

Stor ökning av viltolyckor – rekordmånga under 2017

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Förra året anmäldes över 61 000 vilolyckor i Sverige, vilket är en ny toppnotering.

Torka kan vara en orsak eftersom djuren letat vatten på oväntat håll.

– Det är ju väldigt skrämmande det här. Tyvärr trodde jag nog att det skulle öka men kanske inte i den omfattningen, säger Boris Karlqvist på Älgskadefondsföreningen till Sveriges Radio Ekot.

 

LÄS MER: Polisen varnar: Mata inte rådjuren längs bilvägarna 

 

Högsta antalet viltolyckor någonsin

Under 2016 inträffade drygt 58 500 viltolyckor, och förra året var antalet nästan 61 200, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. Noteringen är den högsta någonsin för viltolyckor.

Torka har lett till nya rörelsemönster hos djuren, enligt Karlqvist. Det saknades vatten i diken och åar som brukar vara vattenfyllda.

– Normalt sett – vid ett vattendrag – så finns det en viltpassage och ofta även vid brytning mellan skog och åker. Men finns det inte vatten längre går djuren på andra håll och dyker upp på ett helt annat ställe. Har man sedan riktig otur så är viltolyckan ett faktum, säger han till Ekot.

Våren och sommaren var torr, men hösten och vintern blev desto blötare. Det gjorde dessutom att åkrar och andra betesplatser stod under vatten, vilket även det ledde till att djuren tog vägar som inte stämmer med befintliga viltstängsel.

LÄS MER: Viltolyckorna ökar – här är värst drabbade länen