Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 4 aug 2019 09:00

Spanien ska jaga brottsliga bilister med drönare

Drönaren Phantom 4, en av dessa ska användas som fartkamera.

Drönaren Phantom 4, en av dessa ska användas som fartkamera.

1/2

Så här ska det gå till när Spanien använder sig av drönare som fartkameror.

Så här ska det gå till när Spanien använder sig av drönare som fartkameror.

2/2

Poliskontroller är inte alltid så uppskattade här i Sverige har vi märkt. I Spanien tar de nu upp kampen mot de brottsliga bilisterna på ett annorlunda sätt. Drönare utrustade med hd-kameror som på 120 meters höjd kan hålla sig utom synhåll för förarna. 

Trafik, hastighetsgränser, poliskontroller och fartkameror är en ständigt pågående diskussion och engagerar Allt om Bilars läsare. Tjänar man verkligen mycket på att köra för fort? (Nja...) Är fartkameravarnare okej att använda sig av i trafiken? (Jajamen.) Får man varna andra bilister för poliskontroller? (Undvik helst.)

Ni minns nog de mindre vanliga spanska trafikreglerna som kan vara bra att känna till. Nu kan det vara ännu bättre att hålla koll på dessa. Spanska polisen har nämligen kommit på ett nytt knep för att komma åt de brottsliga förarna. Ett knep som innebär att ingen anar när deras körning synas (och därför konstant måste hålla sig inom ramen för det lagliga). 

LÄS MER: Nya hastighetsgränser ska rädda 16 liv per år

Syns inte uppe i luften

Två typer av drönare ska användas av den spanska trafikpolisen. Dels modellen Matrice 200, en större svart på 6,2 kilo och modellen Phantom 4, en mindre vit på 1,8 kilo. Båda drönarmodellerna är väldigt tysta och kan användas upp till 120 meters höjd och ta sig 500 meter från den som styr. Med den höjden och räckvidden är de mycket svåra att upptäcka från bilen. 

Drönarna är utrustade med hd-kameror som lätt kan ta skarpa bilder på föraren och regplåten, som sedan skickas automatiskt till hanteringscentret. De ska klara av att köras 20 minuter i taget på en laddning. Med hjälp av dessa ska polisen kunna upptäcka om någon kör utan bilbälte eller använder sig av mobiltelefonen vid ratten.

Skulle ni vilja se att trafikpolisen använde sig av drönare i Sverige?