Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 10 jan 2018 13:47

Uppdaterad 1 feb 2018 09:43

Mobilförbudet i bilen – nu börjar lagen gälla

I dag blir det förbjudet att hålla i mobilen bakom ratten. 

Det innebär att du som kör inte får skicka meddelanden, surfa eller prata utan handsfree.
Regeringen tror på sin nya lag – men andra hävdar att den är tandlös. 

Rattsurfar du i bilen?

Tack för din röst!

Rattsurfar du i bilen?

Svenska bilförare rattsurfar mest i Europa.

Det är ett problem som regeringen siktar på att rätta till med den lag som börjar gälla från och med i dag. Den innebär ett totalförbud för mobilanvändning bakom ratten – där föraren inte får hålla telefonen i handen under färd. 

LÄS MER: Polisens livsfarliga upptäckt i bilen: ”Tror man sett allt” 

"Svårt för polisen att bevisa"

Tidigare har en förare bara kunnat bli dömd om det går att påvisa att mobilanvändandet påverkat körningen och därmed lett till en uppenbar fara. 

En luddig och svårreglerad lagstiftning, har många kritiker hävdat. 

– Det är i dag svårt för polisen att bevisa att användningen av mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning har varit trafikfarlig. Med ett rakt förbud räcker det att kunna visa en bild eller en filmsnutt, sa branschorganisationen Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz när den nya lagen diskuterades. 

Men nu införs alltså ett totalförbud – ett beslut som mötts av både ris och ros. 

LÄS MER: Totalförbud för mobil bakom ratten – ny lag 1 februari

"Lagen helt tandlös"

Enligt Infrastrukturminister Tomas Eneroth hade regeringen stort stöd i riksdagen för den nya lagen. 

– Bland allmänheten finns en bred acceptans för att man ska vara koncentrerad på trafiken och inte sms:a eller spela spel medan man kör bil, sa han till Sveriges Radio efter att man beslutat om reglerna. 

Det är en uppfattning som verkar delas av många bilförare. Men på andra sidan finns de även de som anser att förbudet inte kommer att få någon effekt. 

I sin debattartikel om ämnet lyfter Allt om Bilars Jan-Erik Berggren att det finns många andra saker, exempelvis inbyggda bildskärmar, som fortfarande kommer att störa förarna på samma sätt. Han vänder sig också mot att polisen inte fått några ökade resurser för att se till att de nya reglerna verkligen efterlevs. 

– Jag tror att den här lagen är helt tandlös. Jag tror inte att det kommer betyda något i praktiken ute på vägen, säger han i Expressen TV. 

JAN-ERIK BERGGREN: Regeringen förstår inte problemet med mobilen 

4 av 5 förare använder mobilen

I höstas gjorde Sifo en undersökning om rattsurfande. Där framkom det att många bilister var oroade över att sina medtrafikanter använde mobilen. Samtidigt uppgav nästan fyra av fem att de själva gör det. 

I Storbritannien, som haft en liknande lag sedan 2003, är det fortfarande en av fyra bilister som använder mobilen utan handsfree när de sitter i förarsätet, enligt en undersökning från Continental. 

I resultatet kan man utläsa att det i vanligaste regelbrottet är att prata i telefon. Sedan kommer sms:ande, följt av surfande på sociala medier och andra hemsidor.