Skakande siffror inför en av årets värsta trafikhelger

En av årets värsta trafikhelger väntar.
Foto: Shutterstock

En av årets värsta trafikhelger stundar.

Då släpper Bilprovningen och Synoptik skakande siffror. 

Enligt en ny undersökning har 360 000 bilister trafikfarlig syn – och 540 000 bilar har felaktig belysning.

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker i väg med bilen, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar. 

Cirka två miljoner svenskar ger sig ut på vägarna för att ta sig till nära och kära och fira julen. 

Runt julafton är en av årets värsta trafikhelger som sammanfaller med hala väglag och mörka eftermiddagar och kvällar. 

Enligt en ny undersökning gjord av Bilprovningen i samarbete med Synoptik har 360 000 bilister en "trafikfarlig syn". 

– Synbesiktningen visar att många bilister överskattar sin syn. I mörker försämras dessutom synen ytterligare. Därför vill vi uppmana bilister att inför jul komma till våra butiker och göra ett gratis syntest, en enkel och billig åtgärd för att ta ansvar i trafiken, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik.

LÄS MER: Så klarar du snökaoset allra bäst – 7 viktiga tips

Tips för att se och synas i jultrafiken

Samma undersökning visar också att 540 000 bilar är utrustade med felaktig belysning. Cirka 27 procent av alla bilar har "brister i belysningen" som försämrar såväl din som medtrafikanters sikt.


LÄS MER: 11 begagnade bilar du kan lita på i vinter

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker i väg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.


Sju tips för att se och synas i jultrafiken

1. Synskärpa. Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.

2. Blänk och reflexer. Se till att du har solglasögon med polariserande glas som motverkar både reflexer från sol och blänk från mötande bilar. Till glasögon finns dessutom trafikglas som är anpassade för bilkörning.

3. Hel- och halvljus. Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt ut ”originallamporna” till godkända tillbehörsglödlampor som avger mycket mer ljus.

4. Positionsljus. Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. Tips: Vid nästa glödlampsbyte byt till ”Longlife-lampor” som håller längre.

5. Blinkers. Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar.

6. Bromsljuset. Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar.

7. Reflexer. Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadade.


Källor: Motormännen, Synbesiktningen.se

Annons: