Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 8 mar 2018 09:16

Självkörande bilar kan testas på svenska vägar nästa år

Självkörande bilar kan testas på svenska vägar redan 2019.

Självkörande bilar kan testas på svenska vägar redan 2019.

1/2

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Regeringens utredare Jonas Bjelfvenstam tror att självkörande fordon på sikt kan ge nya möjligheter till transporter i glesbygd.

Regeringens utredare Jonas Bjelfvenstam tror att självkörande fordon på sikt kan ge nya möjligheter till transporter i glesbygd.

2/2

Foto: LASSE SVENSSON

Nu är de självkörande bilarna nära de svenska vägarna. En utredning föreslår bland annat ökade möjligheter till försök med fordon utan förare – redan nästa år.

– En säker utveckling av automatiserade transporter är en förutsättning för att få acceptans för denna teknik i samhället, säger utredaren Jonas Bjelfvenstam.

Allt om Bilar har skrivit om den nya fordonstekniken många gånger, bland annat Nissan som försöker köra bilen med tankekraft och bilar som känner av om du som förare är berusad.  

Men en av de mest omdebatterade nyheterna på området är förstås de självkörande bilarna. Svenskarna är tveksamma, samtidigt som Volvo gör som övriga biltillverkare och testar tekniken.

Nu presenteras regeringens utredning av självkörande fordon och den öppnar upp vägen för bilar som inte behöver rattas.

LÄS ÄVEN: Alla nya bilar 2018 – 77 kommande modeller 

”Kan ge nya möjligheter till transporter i glesbygd”

– En säker utveckling av automatiserade transporter är en förutsättning för att få acceptans för denna teknik i samhället. Mest intressant är utvecklingen av automatiseringen inom yrkestrafiken samt för delade och kollektiva transporter. Tekniken kan på sikt också ge nya möjligheter till mobilitet och transporter i glesbygd samt för personer som har begränsade möjligheter till egna transporter i dag, säger utredaren Jonas Bjelfvenstam.

Utredningen ”Vägen till självkörande fordon – introduktion” föreslår bland annat:

Ökade möjligheter till försök med fordon utan förare

Nytt ansvarssystem med bland annat ägaransvar

Introduktion av helt automatiserade motorredskap klass II i 20 km/t eller gångfart utan tillstånd till försöksverksamhet

Krav på lagring av vissa data för fordon med både manuell och automatiserad körning

Regelförändringarna förslås träda i kraft den 1 juli 2019. Nästa år alltså. Om så blir fallet återstår att se, utredningen är i varje fall nu överlämnad till infrastrukturminister Tomas Eneroth.

LÄS ÄVEN: Här är de 9 sämsta bilarna alla kategorier