Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 8 maj 2018 16:24

Sifo: 6 av 10 kvinnor vill inte ha sitt barn i självkörande bil

Bara 39 procent av kvinnorna kan tänka sig att låta ett självkörande fordon...

Bara 39 procent av kvinnorna kan tänka sig att låta ett självkörande fordon...

1/3

Foto: VOLVO

... ta deras barn till förskolan/skolan.

... ta deras barn till förskolan/skolan.

2/3

Foto: COLOURBOX

Men nästan alla svenskar tror att förarlösa fordon blir vanliga i framtiden.

Men nästan alla svenskar tror att förarlösa fordon blir vanliga i framtiden.

3/3

Foto: JONAS TOBIN

Enligt en Sifo-undersökning tror 92 procent av svenskarna att förarlösa fordon är vanliga på svenska vägar 2050.

Men tilliten är inte lika hög, och lägst är den hos kvinnorna där bara 39 procent skulle sätta sitt barn i en självkörande bil.

Det är inte alls långt borta med tester av förarlösa fordon på svenska vägar och i samband med att rapporten Samhällsbarometern presenteras, för tredje året, så har Projektengagemang låtit Kantar Sifo ta reda på hur svenskarna ser på framtidens städer och dess trafik.

92 procent av svenskarna tror att självkörande bilar kommer vara vanliga på de svenska vägarna år 2050. Men det innebär inte att svenskarna litar på tekniken. Varannan skulle inte sätta sitt barn i ett självkörande fordon till skolan och bland kvinnor är det så få som 39 procent som skulle göra det. Bland männen är motsvarande siffra 59 procent.

LÄS ÄVEN: Klartecken för självkörande bussar på svenska vägar 

Svenskarna vill ersätta parkeringsplatser med parker

Om det blir som många planerar – att förarlösa fordon innebär färre bilar och mer plats i städerna – så vill svenskarna att parkeringsytor främst ska ersättas med grönområden och parker. Även bostäder, urbana odlingar och torg finns med högt upp bland önskningarna. Längst ner återfinns kontor och shoppinggallerior.

– Självkörande fordon kommer självklart påverka trafiken, men även vår stadsmiljö och hela uppbyggnaden av våra städer. Inte nog med att parkeringsplatser kan ge plats för fler grönområden och parker, om vi inte längre behöver parkera bilar längs gatorna kommer det att finnas betydligt mer plats åt cyklister och fotgängare, vilket i sin tur kan bidra till en mer gemytlig stadsmiljö, säger Nicke Rydgren, strategichef på Projektengagemang.

Fotnot. Samhällsbarometern 2018 är gjord av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes i februari 2018 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 3 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.