Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 4 jul 2018 14:09

”SD är sämsta partiet för elbilar”

SD kniper jumboplatsen i elbilsrankingen...

SD kniper jumboplatsen i elbilsrankingen...

1/2

Foto: Michael Flippo - stock.adobe.com / 79753939

... medan Centerpartiet är klar etta.

... medan Centerpartiet är klar etta.

2/2

Är elbilar en viktig politisk fråga för dig? Då gäller de att rösta rätt i höst.

Föreningen Elbil Sverige har frågat ut alla riksdagens partier om vad de vill göra för att förbättra elbilarnas situation – och det är stor skillnad mellan partierna.

Att utsläppen från fordonsflottan måste minska är de flesta överens om – men hur det ska gå till råder det mycket delade meningar om. Piska eller morot, el eller biogas, miljözoner eller inte, bonus-malus eller något annat system? Frågorna är många, och svaren lika så.

Därför har föreningen Elbil Sverige, som verkar för att ge elbilar goda förutsättningar, frågat alla riksdagspartier vad de tycker i en rad elbilsrelaterade frågor. Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet har svarat på frågorna. Frågorna handlar både om personbilar, tung trafik och entreprenadmaskiner.

Svaren har sedan av Elbil Sverige fått ett betyg på en femgradig skala där fem är bäst. Och summeringen av betygen på de 13 svaren är glädjande läsning för allianspartierna. Centerpartiet hamnar först, med 47 poäng av 65 möjliga. På delad andraplats, med 35 poäng placerar sig Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

LÄS MER: Dieselförbud och fordonsskatt – så vill partierna göra med din bil

Miljöpartiet efter alliansen

Det innebär att det parti som mest ihärdigt drivit miljöfrågorna, Miljöpartiet, hamnar först på femte plats, om än bara en poäng efter KD, M och L. Det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna, hamnar på sjätte plats med bara 28 poäng. Det visar att enligt Elbil Sveriges betyg så har regeringspartierna halkat efter i sitt arbete med elbilar.

Klar sistaplatstagare är Sverigedemokraterna med 15 poäng. De får bland annat lägsta möjliga betyg för att inte ställa sig bakom målet om att landet ska bli fossilfritt till 2030 och genom att vara helt emot miljözoner. SD skriver också att omställningen till en mer eldriven fordonsflotta är en teknisk fråga, snarare än en politisk. Partiet vill inte heller arbeta politiskt för att styra över fordonsbranschen till mer förnybara produkter.

Vänsterpartiet har på grund av tidsbrist inte svarat på Elbil Sveriges frågor, men de har tidigare lagt fram flera offensiva förslag för att snabbt ställa om fordonsflottan. Bland annat vill partiet förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar redan om sju år.

LÄS MER: V: ”Förbjud försäljning av diesel- och bensinbilar 2025”