Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 2 jul 2018 15:17

Samkönade par på trafikljusen i Stockholm

Enligt trafikkontoret i Stockholm stad följer ljusen vägmärkesförordningen.

Enligt trafikkontoret i Stockholm stad följer ljusen vägmärkesförordningen.

1/3

Foto: Stockholms stad

Två män håller handen med ett hjärta, här bredvid Östermalms IP.

Två män håller handen med ett hjärta, här bredvid Östermalms IP.

2/3

Foto: Stockholms stad

Trafikljusen stod förra året framför Europride park, på Östermalms IP.

Trafikljusen stod förra året framför Europride park, på Östermalms IP.

3/3

Foto: Stockholms stad

I samband med Pridefestivalen byts tre trafikljus på Östermalm ut. Istället för de klassiska trafikljusen ska samkönade par visa när det är lämpligt att gå över gatan.

– Det visar att vi är en modern, levande och tolerant stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Stockholm Direkt.

Vid Pridefestivalen i år får tre övergångsställen kring Östermalms IP samkönade par på trafikljusen. Pridefestivalen, eller Europride som det egentligen heter, hålls på flera platser i Stockholm men festivalens hjärta är Europride park, som ligger på just Östermalms IP. Trafikljusen byttes för första gången ut under förra årets Pridefestival.

– Vi fick mycket stor och positiv respons, men det finns alltid såna som stör sig. En del klagade på pengarna men det blev mycket billigare än beräknat och det är absolut värt pengarna att göra det här. Det visar att vi är en modern, levande och tolerant stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Stockholm Direkt.

Först beräknades trafikljusen kosta 100 000 kronor, men kostnaden slutade på 38 000. I år blir kostnaden ännu lägre, drygt 30 000 kronor, eftersom det bara är tre övergångsställen där lamporna kommer att bytas ut. Att det inte blir fyra, som förra året, beror på ett vägarbete.

LÄS MER: Polisen slår tillbaka mot kritiken: Målar fler fordon till Pride

Europride pågår i slutet på juli och början av augusti

Pridefestivalen pågår mellan den 27 juli och den 5 augusti, och linserna sätts upp en dag innan och tas ner en dag efter. Men trafikborgarrådet öppnar för att ha pride-trafikljus året om.

– Vi har de här linserna i lager och kan sätta upp dem igen. Trafikkontoret gör bedömningen att de följer vägmärkesförordningen och jag skulle kunna tänka mig att ha dem uppe året runt. Då skulle till exempel stockholmarna kunna få bestämma var det skulle vara mest lämpligt att ha hbtq-inspirerade korsningar, säger Daniel Helldén till Stockholm Direkt.

LÄS MER: Karl Marx blir trafikljus och möter hård kritik