Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 31 maj 2018 07:00

Så många laddstolpar finns där du bor

Möjlighet att ladda vid parkeringar – nödvändigt för många elbilsägare.

Möjlighet att ladda vid parkeringar – nödvändigt för många elbilsägare.

1/2

Foto: Getty Images / iStock Unreleased

En relativt liten andel av alla laddstolpar har möjlighet för snabbladdning.

En relativt liten andel av alla laddstolpar har möjlighet för snabbladdning.

2/2

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Både politiker och experter förespråkar elbilar, men en del konsumenter är tveksamma till räckvidden och tillgången på laddstolpar. 

Det visar sig att Gotland är det län i Sverige med flest offentliga laddstolpar per person, tätt följt av Jämtland. Södermanland och Norrbotten hamnar i botten, enligt statistik från uppladdning.nu.

En laddstolpe hemma är ofta en nödvändighet för elbilsägare. Till det kan offentliga laddstolpar, till exempel i parkeringshus, vara ett viktigt komplement. I hela Sverige finns 1887 publika laddplatser med 7641 uttag, varav 967 snabbladdningsuttag.

– Tillgången till laddstolpar är bra men kan bli mycket bättre. Det finns vita områden på kartan där det inte finns offentliga laddstolpar alls, de stora operatörerna satsar på storstäderna och de största vägarna, säger Nikolay Shishkov, som har grundat uppladdning.nu och är styrelsemedlem i föreningen Elbil Sverige. 

Han har kört elbil sedan 2007 och ser att stora förbättringar har skett sedan dess.

– Det har blivit mycket bättre under de senaste åren, 2007 fick man verkligen planera varje körning. Nu finns mycket mer snabbladdning och det är kanske det viktigaste för att människor ska kunna använda elbilen för längre resor, säger han.

LÄS MER: Hur bra är elbilen för miljön?

Krångligt att betala vid många laddstolpar

En utmaning för att förenkla för elbilister är de betalningsmodellerna som olika bolag har för att använda offentliga laddstolpar, menar Nikolay Shishkov.

– Om man ger sig ut på en längre resa behöver man kort hos flera olika bolag, vilket är krångligt. Det är som att du skulle behöva ett kort för att betala för parkeringen vid Ikea och ett annat för parkeringen vid tåget, och så vidare. Går det att betala med samma kort vid olika parkeringar borde det gå vid olika laddstolpar också, säger han.

En del är tveksamma till att köpa en elbil på grund av räckvidden och bristen på laddstolpar. Hur tycker du man ska tänka där?

– Tänk på hur du kör i vardagen. Behöver du verkligen en räckvidd på 60 mil, eller räcker 20? Elbilar är inte lösningen för alla, vissa måste köra många mil varje dag. Men många använder inte bilen på det viset, kan man ladda på jobbet och hemma så löses problemet nästan av sig själv, säger Nikolay Shishkov.

 

LÄS MER: Undersökning: Elbilen alltid bättre än bensinbilen