Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 20 aug 2019 14:41

Räddningstjänsten fick fri väg – nu hyllas bilisterna

Rena motorvägen för räddningstjänsten. På motorvägen. Ny hyllas bilisternas agerande.

Rena motorvägen för räddningstjänsten. På motorvägen. Ny hyllas bilisternas agerande.

1/2

Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

2/2

Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Det brukar vara svårt för räddningspersonal att ta sig fram till trafikolyckor. Men inte i helgen – då visade bilisterna på E6 hur det hela gå till.

Och nu hyllas agerandet.

– Filen i mitten hade lämnats öppen hela vägen fram till olycksplatsen. En stor eloge till alla bilisterna som stod i kö, kommenterar Christer Hedén, styrkeledare på Kungsbacka brandstation.

Under sommaren har Allt om Bilar skrivit om hur bilar parkerats vid badplatser på ett sånt sätt att räddningspersonal inte kan ta sig fram för att hjälpa vid drunkningstillbud. Och vi har vid många tillfällen skrivit om förares oförmåga att agera rätt när räddningstjänsten dyker upp i backspegeln ute på vägarna. (Så här ska du göra.)

Men i lördags visade bilisterna på E6 utanför Fjärås att det verkligen finns de som har full på vad som gäller vid blåljusutryckning.

– De hade ställt sig exemplariskt intill sidorna så vi hade fri väg hela vägen fram till olyckan, säger Christer Hedén, styrkeledare på räddningstjänsten Kungsbacka, till SVT Halland. 

https://www.facebook.com/rsgbg/videos/2439405979462182/?__xts__[0]=68.ARBFPxqDDkUIavXAy2KD75hSi2EuZdubG2sR3j-A9ysnERS-ezC086dRcre2H92ehlb_7xkKGqS6wGnBWZbwaq9HAx9rXmSEzWRmn2n3z5B2jmHmdrQ_ZbewikmrCde6-pzx5ZDtNgJSdhpzEl7QuGDE9GuiMRvgj-BiN-b6-nWxSCZnHJJySibURT-pOrv4UakR0mzhiOokpQWDIiJrshcpRR5L55Ah1A46QI48GNYi4wPOGoZi3hcIE5GtYT65rpToqX6zp0qaJM69kvj0xUSlN63TrbkRN5M0rb_-CKuxGES0sBRKehNPzOjTztb0fkbv9WbwYs6hGy4KljWQEqyzeG8LHfNCxPIA_g&__tn__=-R

Enligt honom hör inte det här till vanligheterna.

– Det här var fantastiskt att vara med om. Det här gör att vi kommer fram mycket snabbare till olycksplatsen. Hade det här varit en allvarlig olycka hade det kunnat handla om liv eller död.

Christer Hedén hoppas nu att fler ska följa E6-bilisternas exempel. Och han passar även på att ge råd inför framtiden:

– Mitt tips är att framför allt lyssna på trafiknyheterna. Inte ha för hög musik så man kan höra sirenerna. Är man osäker på om det är en olycka, se till att ha bra avstånd till bilen framför så man kan flytta på sig om man behöver. Våra bilar är väldigt stora och vi kräver mycket utrymme.

LÄS ÄVEN: Poliserna berättar hur du ska göra när de signalerar