Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 9 sep 2019 15:55

Räddningschefen: Krav på alkolås i alla bilar

Räddningschef Johan Szymanski vill få stopp på olyckorna som orsakas av rattonykterhet.

Räddningschef Johan Szymanski vill få stopp på olyckorna som orsakas av rattonykterhet.

1/2

Foto: MAJA SUSLIN

Krav på alkolås i alla bilar, ett förslag som svenskarna tidigare har ställt sig positiva till.

Krav på alkolås i alla bilar, ett förslag som svenskarna tidigare har ställt sig positiva till.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Efter tre allvarliga trafikolyckor som involverat rattfulla förare ryter nu räddningschefen vid Brandkåren i Norra Dalarna ifrån – och vill föra alkolås i alla bilar.
”Det borde bli krav på alkolås och fingeravtryck för att kunna starta ett fordon” skriver Johan Szymanski på Twitter.

På kort tid har tre allvarliga trafikolyckor runt Mora inträffat. I samtliga fall misstänker man att föraren varit rattfull rapporterar Dalarnas Tidningar

Nu ryter räddningschefen vid Brandkåren Norra Dalarna, Johan Szymanski, ifrån på sociala medier: ”På kort tid två olyckor som är orsakade av kraftigt alkoholpåverkade förare - att ingen oskyldig avlidit är ren tur. Det borde bli krav på alkolås och fingeravtryck för att kunna starta ett fordon.”

Även EU vill införa alkolås som obligatorisk utrustning

I en intervju med DT berättar han vidare:

– Kunde man ta bort människor som saknar körkort med ett fingeravtryck och alkoholpåverkade förare så skulle det rädda liv, säger Johan Szymanski till Dalarnas Tidningar

Till 2022 vill även EU bland annat införa alkolås och autobroms som obligatorisk utrustning i nya bilar, vilket skulle rädda många liv. På sikt kan det spara upp 25 000 liv till år 2038.

– Jag är medveten om att det här är något som kommer att ta tid att genomföra, men någon gång måste man börja, säger Johan Szymanski.

Johan Szymanskis inlägg engagerar på Twitter: 

”Problemet löses inte så lätt. Det tar ca 20-25+ år att byta ut bilparken och många knarkare/alkolister kör skräpbilar redan i dag så ca 2035 finns inte många bilar kvar utan alkolås” lyder en kommentar.

Johan svarar: ”Sannolikt rätt, men någonstans måste vi börja.”

En annan poängterar:
”Vi behöver inte straffa de oskyldiga hårdare än vi gör. Inför kommunala polismyndigheter som förmår att ha koll i stället och sätt villkor alkolås på körkortet för de som är opålitliga i nykterhetshänseende. Alkolås och körkortsläsare skulle kosta 15000 (lågt räknat)”

Johans svar: ”Kommunal polis är nog ingen bra idé, vi hade det tidigare i Sverige men har övergett det sedan länge. Polisen är en statlig nationell resurs. Brandkåren borde också vara det. Straffa oskyldiga? Det är väl för att de inte ska råka illa ut som vi behöver denna teknik.”

https://twitter.com/JohanSzymanski/status/1167977958625009664?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1167977958625009664&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fnyheter%2Fa%2F2GJRqr%2Fraddningschefen-vill-se-alkolas-i-alla-bilar