Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 18 jul 2019 13:30

Polisens skämtsamma uppläxning – blinka

Foto: SHUTTERSTOCK

Blinkljus, körriktningsvisare, blinkers... Kärt barn har många namn. Men kanske är vi inte alltid eftertänksamma nog att använda dessa. Malmöpolisen har fått nog, och i ett varnande Facebookinlägg, med glimten i ögat, uppmanar de nu till bättring.

Det finns väldigt tydliga tillfällen där i princip alla kommer ihåg att använda blinkers. Vid korsningar med många fordon i rörelse, och när du ska svänga in på gator utan riktade körfält. 

Men så kommer de omdiskuterade situationerna. Ni vet... rondeller, omkörning och parkering. Skulle man blinka in i rondellen eller ut? Behöver man blinka om man kör rakt fram i rondellen? Behöver jag verkligen använda blinkljusen på motorvägen när jag byter fil och närmsta bil ligger 50 meter bakom? Ska varningsblinkers vara i gång när jag står parkerad längs med en rätt otrafikerad väg? Måste jag använda körriktningsvisare på en parkeringsplats? 

Oavsett hur osäker du är, så är det garanterat bättre att faktiskt använda blinkers än att låta din tveksamhet låta bli.

LÄS MER: Det här stör svenskarna mest i sommartrafiken  

Polisens uppmaning till trafikanterna 

Malmöpolisen har fått nog när det kommer till slarvigt användande av körriktningsvisare. I ett uppmärksammat Facebookinlägg skriver de, med glimten i ögat, att det är dags för bilisterna att bättra sig. 

”Följande kan vara en total nyhet för vissa trafikanter!

Körriktningsvisare (numera också benämnda blinkljus eller blinkers) är en anordning på vägtrafikfordon och spårvagnar, med vilken föraren visar sin avsikt att svänga.

Körriktningsvisare består på moderna fordon av orange blinkande lampor. Äldre fordon kan ha en rörlig pil som fälls ut från fordonets sida. Moderna körriktningsvisare fungerar parvis (vänster fram/bak och höger fram/bak). Nyare fordon har körriktningsvisare inbyggda i backspegel eller på karossida.

Använd dessa! Tack!”

https://www.facebook.com/Malmopolisen/photos/a.417779641604343/2316882585027363/?type=3&eid=ARAGk-KG7uoatcJr7jGma5qeZN5omAlCdC8hmyxCm0onruGtO2sYFhzQ1AEFlfQ_VTETTAeljl4zCFE-&__xts__%5B0%5D=68.ARCSWl2myna8gFdtZDOXnW9TEavubyFhdrQ03eL9lb_mNtTgFlYXu5WTnytnMgtzIzYMX5k6CPnu2OENjMq6CaNSQMsHzPbXSIbeHfBcKukJp-7Z2cu1663EW0oGj-tQf25bxreb0Gnl-tJaTcItnbNTZWyJjH9v7BgJS4ICrRTjHbLD0C7wY7ivuSCLM7DIxH-E0Pee8PfGL7qHav-DQzOJ9InHSqn4bRaNyqQqRBMGF4ZwEKQloA_jGIlw9Jjxsa7z3jZybscvvMO9n-ypMJEFESrDXbMW7NCHnMfpzaIBoGUUWCm1Akt2BoXE4Y3vGzcMjr5FnUt9bv-3j_2ZHFaEDQ&__tn__=EHH-R