ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Polisens inlägg om epatraktorer hyllas

Många har åsikter om epatraktorer och A-traktorer. På bilden två fordon från Finspång.

Många har åsikter om epatraktorer och A-traktorer. På bilden två fordon från Finspång.

1/1

Foto: Polisen

Polisens inlägg om epatraktorer hyllas

I Finspång är epatraktorer och A-traktorer ett hett ämne och därför har områdespolisen Sofie skrivit ett förklarande inlägg på Facebook.

Och hennes text engagerar rejält.

Antingen kör de för långsamt och stoppar upp trafiken – eller så har de modifierats och körs alldeles för snabbt. Eller så borde förarna borde syssla med något annat, något bättre.

Det ovanstående är inte ovanliga åsikter bland de som är emot epatraktorer och A-traktorer på de svenska vägarna. (Ja, det finns skillnader mellan de två fordonsvarianterna – HÄR kan ni läsa mer om dem.)

Och även om det finns problem kopplat till dessa fordon och hur de framförs så finns det också positiva sidor. Detta är något som Finspångspolisen Sofie vill få fram – och genom ett inlägg på Facebook gör hon sitt för att nyansera debatten, visa hur polisen arbetar med frågan och hur föräldrarna till förarna kan tänka och agera.

– Ungdomarna som kör är cirka 16-18 år och dessa har vi en bra kontakt och dialog med när vi träffar dem. De vet om gällande lagar och regler och det gör vi med.

LÄS OCKSÅ: M-politiker vill ha snabbare A-traktorer

Hon skriver att det visserligen sker en del lagbrott och då tas fordonen i beslag.

– Vi anser dock att detta motorintresse är ett bra och viktigt intresse. Vi knyter viktiga kontakter med förarna och pratar ibland även med deras föräldrar. Vi önskar att ungdomarna kan fortsätta köra sina fordon så länge det görs på rätt sätt.

Självklart är onödigt störande och ”börnande” inte tillåtet, skriver områdespolisen Sofie.

– Vi tycker dock att det blivit bättre. Vi anser också att en del saker blir bättre genom dialog och kontakt snarare än pekpinnar och polisiära åtgärder.

Hon avslutar med en uppmaning till föräldrarna att hålla sig uppdaterade.

– Att tänka på som förälder är att vara intresserad och ha kännedom om hur ens barn kör och hur fordonet fungerar samt om den körs lagligt.

Många kommentarer på Facebook

Inlägget har engagerat mycket, delats många gånger och gett upphov till många kommentarer.

– Härligt att ungdomar har något intresse de brinner för! Alla kan ju inte gilla sport och musik!

– Jag tycker det är trevligt med dessa bilar, vi har många i Askersund.

– Frågan är vad alla dessa motorintresserade killar/tjejer skulle göra utan sina epor. Kan med egen erfarenhet av mina söner säga att det växer fram ett bra mekarintresse med problem lösning på att få "skiten" att gå!!!

– Var rädd om dessa ungdomar. Dom behövs i samhället.

– Bra inställning.

– Bra initiativ av ungdomarna och er att publicera detta inlägg.

– Det är med glädje jag läser vad ni skriver på eran sida. Så vi ser att ni finns och att ni arbetar för Finspång.

https://www.facebook.com/polisen.finspang/photos/a.875025305847370.1073741829.715198725163363/1739765739373318/?type=3&theater