Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 apr 2018 09:34

Polisen varnar för nya sättet att stjäla moderna bilar

Tjuvarnas störsändare gör att det inte räcker att trycka på bilnyckelns låsknapp för att vara säker att bilen är låst – känn även på dörrhandtaget.

Tjuvarnas störsändare gör att det inte räcker att trycka på bilnyckelns låsknapp för att vara säker att bilen är låst – känn även på dörrhandtaget.

Foto: COLOURBOX

Den nya tekniken kan vara behaglig, men nu varnar polisen för tjuvarnas nya stöldutrustning som blockerar din din bilnyckels signaler.

– De använder störsändare. Så kontrollera att bilen är låst, kommenterar Kalle Forsberg vid Huddingepolisen.

Flest anmälningar har kommit in från området kring Kungens Kurva utanför Stockholm.

Förr i tiden var bilstölderna lite mer våldsamma och handgripliga, men när bilarna blev moderna och mer tekniska så utvecklades, tyvärr, även brottslingarnas metoder. Allt om Bilar har tidigare skrivit om den nya sortens sätt att stjäla bilar och nu går polisen återigen ut och varnar.

– En ganska ny metod för att stjäla från bilar är att använda en så kallad störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar/stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa/larma, skriver Huddinges kommunpolis Kalle Forsberg i ett engagerande inlägg på Facebook.

Han fortsätter:

– De senaste veckorna har vi fått in ett ökat antal polisanmälningar från främst Kungens Kurva där bilister råkat ut för detta. Anmaningen om ökad uppmärksamhet gäller dock överallt men främst vid köpcenter och liknande där många parkerar med värdefulla varor i bilen. 

LÄS ÄVEN: Regeringen vill stoppa tjuvligor med gränskontroller 

Så hanterar du biltjuvar med störsändare

Tjuvarnas störsändare kan alltså blockera signalen. Men just den tekniken kan inte låsa upp bildörren när den väl är låst, så Kalle Forsbergs tips för att undvika att få bilen stulen är enkla och tydliga:

 

Kontrollera att din bil är låst när du lämnar den.

Håll utkik efter personer med störsändare. Sändaren kan variera i utseende och storlek. Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.

Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmsta omgivningen.

 

Inlägget har gett upphov till kommentarer och diskussion på Huddingepolisens Facebooksida:

– Tänk att tjuvarna alltid ligger steget före. Kan tydligen aldrig bli stöldsäkert.

– Råkade ut för detta med firmabilen vid IKEA KK förra året. Alla maskiner borta.

– Det här är varför jag tjatar om att dra i handtagen innan vi går iväg.

En person har en annan teori:

– Det behöver inte alltid vara illvilliga störsändare som ställer till det. Råkade ut för detta för flera år sen utanför Ica Maxi i Borlänge. Trodde jag fått fel på bilen/nyckeln då det inte gick att låsa/låsa upp. På Saab, som jag då kontaktade, så var detta ett vanligt fenomen utanför just Ica. Anledningen var att SSAB, som ligger vägg i vägg, hade så många radiosändare inom företaget som ibland kunde störa ut låsen utanför på parkeringsplatsen. Så då fick man låsa upp manuellt.

Polis Kalle Forsbergs svar:

– Så kan det kanske vara, men i allt för många fall koncentrerade i rum och tid talar mycket för störsändare. Störsändare har dessutom hittats hos kriminella vid flera tillfällen.

https://www.facebook.com/Polisen.Huddinge/photos/a.291317394239897.70193.288883917816578/1721950007843288/?type=3&theater

LÄS ÄVEN: Stor ökning av bildelsstölderna