Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 jul 2018 14:58

Polisen: ”Stanna inte för att hjälpa medtrafikanter”

Mannen på bilden är skådespelare, och alltså ingen vägpirat.

Mannen på bilden är skådespelare, och alltså ingen vägpirat.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Var på din vakt när andra ber om hjälp på vägen.

Var på din vakt när andra ber om hjälp på vägen.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Nyligen publicerade Allt om Bilar en undersökning som visar att 6 av 10 inte skulle stanna för att hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp. 

En orsak är rädsla för vägpirater. Och polisens rekommendation är att inte stanna.

– Fortsätt kör, ring i stället till polisen, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region väst.

Vägpirater som försöker lura folk på pengar eller bränsle har länge varit ett gissel på svenska vägar. Det vanligaste är att de står med bilen vid vägen och låtsas ha fått motor- eller bensinstopp. När de fått en bil att stanna försöker de lura till sig pengar eller bensin i utbyte mot falskt guld.

– De är ofta väldigt aggressiva i sitt sätt att försöka få stopp på andra bilar, det händer att de går ut i vägen och försöker stanna bilar. Ofta är vi svenskar hjälpsamma och vill alla väl, men här kan det bli vårat fall, säger Christer Fuxborg.

LÄS MER: Polisen ryter till: Sluta varna för våra trafikkontroller

Låt polisen ta hand om vägpiraterna

Hur ska man då göra när en medtrafikant påkallar hjälp? Enligt polisen är det inte värt risken att stanna.

– Stanna inte utan ring polisen på 114 14 i stället. Även om det är någon som har goda avsikter så är det ändå ofta bäst att polisen kommer dit och avhjälpa felet, säger Christer Fuxborg.

Tar det inte lång tid att komma fram på 114 14?

– Det kan det göra, men om du säger att observerar misstänka vägpirater och ber att få prata med ledningscentralen så vet växeln vart de ska koppla dig, och då går det snabbare, säger Christer Fuxborg.

Det är inte helt enkelt för polisen att leta efter vägpiraterna, eftersom de ofta bara står på samma plats i 10-15 minuter, och reser runt mycket inom hela landet. Därför behöver de upplysningar från allmänheten för att kunna kartlägga vägpiraterna.

– Är man flera i bilen, försök komma ihåg registreringsskyltar och signalement och berätta det för polisen. Även om vi inte kan få tag på dem direkt så hjälper det oss om vi anträffar dem vid ett annat tillfälle, säger Christer Fuxborg.

Flest larm om vägpirater kommer på våren men de är även aktiva på sommaren.

– Här i Västsverige var det flest vägpirater i maj och juni. Men det är kringresande sällskap, ena dagen är de här och nästa i en annan del av landet, så det är svårt att veta var de befinner sig, säger Christer Fuxborg.

LÄS MER: 10 onödiga böter – så undviker du dem

LÄS MER: Världens bästa – och sämsta – polisbilar