Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 4 apr 2019 13:49

Polisen ryter ifrån: Sluta varna för våra kontroller

Polisen stod i anslutning till Tjörnbron. Nu ryter myndigheten ifrån mot bilister som varnar sina medtrafikanter.

Polisen stod i anslutning till Tjörnbron. Nu ryter myndigheten ifrån mot bilister som varnar sina medtrafikanter.

1/2

Foto: Shutterstock

Den här gången kunde en person misstänkt för flera grova brott ha kommit undan.

Den här gången kunde en person misstänkt för flera grova brott ha kommit undan.

2/2

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I går stod polisen och kontrollerade bilar vid Tjörnbron. 

Men än en gång var det flera bilister som försvårade insatsen genom att varna andra trafikanter. Nu ryter myndigheten ifrån på Facebook

”Den person som nu sitter i vårt förvar, efterlyst för försök till mord och grov misshandel, hade med stor sannolikhet inte suttit där om denna person mött just dig som blinkade med helljus”.

73 hastighetsböter, fem för andra förseelser och två omhändertagna körkort – det blev resultatet efter en dag vid Tjörnbron. Dessutom fastnade en efterlyst person, misstänkt för försök till mord och grov misshandel, i kontrollen.  

Men än en gång försvårades en annars lyckad insats på grund av andra trafikanters beteende. I ett inlägg på Facebook skriver polisen hur flera bilister valde att blinka med helljusen för att varna de som körde mot platsen. 

”Till er som gör detta i tron att ni gör någon välmening vill vi säga SLUTA MED DET!”, skriver en konstapel från distriktet i Södra Fyrbodal, som genomförde kontrollen tillsammans med kolleger från Göteborg. 

LÄS MER: Polisen: Här är de 10 sämsta bortförklaringarna vi fått i trafiken 

”Hade inte suttit där om den mött dig”

Polisen har tidigare satt ner foten och upplyst om riskerna med att varna andra, inte minst för att berusade förare som inte bör vara på vägen får en chans att komma undan rättvisan. 

Men i går blev det extra påtagligt vad ett sådant beteende kan leda till. Då fastnade en efterlyst person, misstänkt för flera grova brott, i polisens rutinkontroll: 

”Den person som nu sitter i vårt förvar, efterlyst för försök till mord och grov misshandel, hade med stor sannolikhet inte suttit där om denna person mött just dig som blinkade med helljus. De personer som inte vill ha med oss att göra är väldigt uppmärksamma på alla signaler som kan tolkas som att det är en poliskontroll längre fram på vägen. Och jag kan lova dig att denna person inte sakta bromsar in för att hitta en lämplig plats för att vända på vägen utan i många fall blir det tvärbroms utan någon som helst hänsyn till dig, övriga trafikanter och trafikregler för att komma undan”, står det i inlägget.

Avslutningsvis väljer polisen att rikta ett tack mot den stora majoriteten av bilisterna som följde reglerna. 

https://www.facebook.com/1370383799688560/posts/2282292965164301

Nationell trafikvecka i Sverige just nu

Hela den här veckan gör polisen extra insatser för att sänka hastigheterna på de svenska vägarna. Det innebär att det är fler kontroller i hela landet mellan 1-7 april. 

Polisen kommenterar insatsen så här: ”Vi genomför hastighetskontroller för att minska antalet skadade och dödade i trafiken. Var rädd om dig och andra och håll hastighetsgränserna!”