Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 3 okt 2019 13:47

Polisen: Nästan alla A-traktorer manipulerade

Foto: KVP/Expr

Många A-traktorer i tre kommuner i Östergötland är manipulerade och därmed trafikfarliga skriver Östgöta Correspondenten.

Enligt polisen går det åt mycket resurser för att kontrollera A-traktorer som kunde användas till annat. Men några av A-traktorförarna tycker att de får ett oförtjänt dåligt rykte. 

Det är ingen hemlighet att A-traktorer engagerar många och det finns starka åsikter om dem. Vi har tidigare skrivit om att polisen rutit till att det finns risk för dödsfall med A-traktorerna, att en A-traktorförare körde vårdslöst i trafiken som bland annat var uppe i 110 km/h, eller när två personer åkte med en kundvagn bakom en A-traktor

Nu reagerar polisen i Östergötland på att så stor del av tid går åt till att kontrollera A-traktorer.

– Det är skrämmande att det ser ut så här, det tar ju enorma resurser från oss som vi annars skulle kunna lägga på annat, säger Lars-Jonney Jonsson, trafikpolis till Corren. 

Tidningen uppmärksammar de många anmälningarna rörande A-traktorer i Mjölbys, Boxholms och Ödeshögs kommun. Enligt polisen är nio av tio A-traktorer manipulerade på ett eller annat sätt och därmed trafikfarliga. 

LÄS MER: ”Skillnad mellan epa- och A-traktor?”

1 500 kronor i böter

Straffet som delas ut vid en fällande dom blir vanligtvis indraget körkort i sex månader och 1 500 kronor i böter (30 dagsböter). Enligt poliser som Corren har talat med kommer de aldrig kunna stoppa alla olagliga A-traktorer eftersom det alltid kommer finnas ungdomar som vill köra snabbare än 30 km/h.  

Östgöta Correspondenten har även pratat med några A-traktorförare som känner sig förföljda.

– Det är ju inte bara de som kör epa som kör olagligt, men vi får ändå ta emot mest skit. Jag har hört att polisen stannar en A-traktor så fort de ser en. Man känner sig som en kriminell och då får man en dålig syn på polisen också fast de egentligen är till för att hjälpa en, säger Erik till Corren.

”Många som hatar oss”

Hans flickvän Anna berättar:

– För några månader sen hade jag en personbil som låg i arslet med helljusen på så att jag inte kunde se vägen. Då pekade min vän finger åt dem när de körde om och då lade sig bilen precis framför och tvärbromsade så att jag körde in i dem. Det är många som hatar oss och tutar för att vi kör så långsamt. Det är inte alls kul, vi vill ju också kunna åka nånstans och ha det lite roligt.

Erik och Anna heter egentligen något annat.

LÄS ÄVEN: Epatraktor: Här är allt du behöver veta