Polisen: Här är reglerna cyklister måste följa

Följer du reglerna när du cyklar? Det kan bli dyrt annars, varnar polisen.
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Funkar inte ringklockan kan det kosta dig 500 kronor.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Cyklister i trafiken – himmel eller helvete? Det är många oense om, men när cyklisterna far fram som galningar så vill polisen nu påminna om att även cyklister faktiskt har skyldigheter.

Här är reglerna som måste följas – har du koll på de viktigaste?

Att cykeln är utmärkt för miljön och nyttig vardagsmotion kan nog alla vara överens om, men alla som regelbundet befinner sig i storstadstrafik kan vittna om att cyklister mitt i trafikkaos kanske inte är helt lätta att ha att göra med.

Det gäller speciellt om cyklisten har ett fordon som inte följer regelverket. För enligt lag måste en cykel ALLTID ha både ringklocka och bromsar – och i mörker är det krav på belysning och reflexer. Cykeln ska då ha en röd lykta baktill och en vit eller gul strålkastare fram, samt röd reflex baktill, en vit reflex reflex fram samt vit eller orangegul reflex åt sidan.

– Viktigt att komma ihåg är att cykel är ett fordon. Därför gäller förbudsskyltar både för cyklister och andra fordon. Om en gata är enkelriktad så är den enkelriktad för både bilar och cyklar, skriver polisen på sin hemsida som varning inför en intensiv cykelsommar.

LÄS OCKSÅ: Därför dör så många cyklister i trafiken 

Hjälmtvång för de under 15 år

Polisen rekommenderar att alla som cyklar använder hjälm, men för barn och ungdomar under 15 år som cyklar eller får skjuts är det tvång på hjälm och har man missat detta så ska det ge böter på 500 kronor. Det gäller också personer som fyllt 15 år som skjutsar barn som saknar cykelhjälm.

Håll dig också på cykelbanan, polisen vill absolut att man använder den i stället för körbanan om färdmålet kräver annat (...och du ska alltid cykla på höger sida på körbanan!).  

Skjutsa på cykeln är tillåtet – men:

– Cykeln ska vara utrustad med lämpliga säten och skydd mot hjulekrarna, skriver polisen.

LÄS ÄVEN: Här är cykelhållaren för dig utan dragkrok 

Bötesbelopp – om du blir stoppad av polisen

• Otillåten skjutsning på cykel: 500 kr

• Ingen eller trasig ringklocka: 500 kr

• Barn som åker utan hjälm: 500 kr (förälder eller annan som skjutsar bötfälls)

• Ej fungerande broms: 500 kr

• Ej stannat vid stopplikt: 500 kr

• Cyklat mot rött ljus: 1 500 kr

• Ej iakttar väjningsplikt: 1 000 kr

Annons: