Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 jan 2019 14:00

Uppdaterad 9 jan 2019 13:48

Plikttrogna bilister betalar målvakternas miljardskuld

Förutom fordonsrelaterade skulder har bilmålvakterna obetalda trafikförsäkringsavgifter på 2,5 miljarder kronor – en nota som hamnar hos alla som betalar sin försäkring.

Förutom fordonsrelaterade skulder har bilmålvakterna obetalda trafikförsäkringsavgifter på 2,5 miljarder kronor – en nota som hamnar hos alla som betalar sin försäkring.

1/2

Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisen bogserar bort en målvaktsbil. Arkivbild.

Polisen bogserar bort en målvaktsbil. Arkivbild.

2/2

Foto: Polisen

Bilmålvakterna är skyldiga samhället mer pengar än man trott, rapporterar SVT

Utöver 1,9 miljarder kronor i fordonsrelaterade skulder har de även 2,5 miljarder i obetalda trafikförsäkringsavgifter. 

Och den senare notan hamnar hos alla försäkringstagare som gör rätt för sig.  

Trafikförsäkringsföreningen, TFF, är ett samarbetsorgan för Sveriges trafikförsäkringsbolag. I år har de kartlagt personer som misstänks vara bilmålvakter.  Mer specifikt har man identifierat alla som har mer än en halv miljon i obetalda trafikförsäkringsavgifter. 

Totalt rör det sig om 2 500 personer, som tillsammans byggt upp en skuld på 2,5 miljarder kronor utöver eventuella fordonsrelaterade skulder.

– De kategoriserar vi som en typ av bilmålvakter. Det innebär att de har väldigt många fordon som har varit oförsäkrade som de ägt under en väldigt lång tid, säger Mats Olausson, vd för TFF till SVT. 

LÄS MER: De är Sveriges värsta bilmålvakter 

”Vältras över på de som faktiskt betalar”

TFF arbetar för att alla bilar på de svenska vägarna ska ha trafikförsäkring. 

I ett yttrande till näringsdepartementet skriver organisationen att bilmålvakternas skuld på 2,5 miljarder är mycket större än vad man tidigare trott. Så stor att man går med underskott. 

Pengarna som saknas måste sedan täckas av TFF:s medlemmar, det vill säga de svenska försäkringsbolagen. Pengar som de i sin tur måste hämta från laglydiga försäkringstagare. 

– Det får allvarliga konsekvenser när då hela den här skulden och kostnaden för att hantera den, ska vältras över på de som faktiskt betalar sin trafikförsäkringspremie, säger Mats Olausson till SVT.

LÄS MER: Polisen om bilmålvakterna: ”Det blir allt vanligare”

Försäkringsbolagen måste ta ut högre premier

För SVT bekräftar Kajsa Moström, informationschef på försäkringsbolaget Folksam, att notan hamnar hos de som sköter sig. Hon vet däremot inte hur mycket pengar det rör sig om utslaget per kund.  

Men att bolagen måste ta ut högre premier för att kompensera för kostnaden, är en bild som Mats Olausson delar. 

– Det är de plikttrogna premiebetalarna som får betala de avgifter som de här bilmålvakterna skulle ha betalt annars, säger han till SVT. 

LÄS MER: Polisen tog husvagnarna – hade 40 000 i p-böter