Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 11 okt 2017 15:17

”Parkeringsvakt är ett fantastiskt roligt jobb”

Pia Ketonen, trafikplanerare och parkeringskonsult.

Pia Ketonen, trafikplanerare och parkeringskonsult.

1/4

Foto: PRIVAT

En gata där det ofta parkeras fel – Atmosfärgatan i Bergsjön.

En gata där det ofta parkeras fel – Atmosfärgatan i Bergsjön.

2/4

Foto: LISA IRVALL

Svår parkering.

Svår parkering.

3/4

Foto: SVEN LINDWALL

Det här är ingen bra parkerare.

Det här är ingen bra parkerare.

4/4

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Yrket parkeringsvakt har inte världens bästa rykte. Men trafikplanerare Pia Ketonen är av en annan uppfattning.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb, i alla fall för mig som tycker om kontakten med människor och att vara utomhus.

Skulle du vilja jobba som parkeringsvakt?

Tack för din röst!

Skulle du vilja jobba som parkeringsvakt?

1992 startade Pia Ketonen sin bana som parkeringsvakt och jobbade som det i två decennier, bland annat på det kommunala parkeringsbolaget i Borås. 

Och det märks att hon gillar det.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb, i alla fall för mig som tycker om kontakten med människor och att vara utomhus. Det är ett serviceyrke och man är kommunens ansikte utåt oavsett om man är anställd av kommunen, av ett kommunalt bolag eller auktoriserat bevakningsföretag.

Vad var det som var roligast?

– Mötet med ”parkörerna” och distributionstrafiken. Det var många härliga samtal där man fick förklara varför de inte kunde stå parkerade på vissa platser eller så fick jag guida dem till parkeringsplatser som inte kostade något att stå på, hjälpa till att parkera bilar – inget att rekommendera – och så vidare.

Vad var värst?

– När ”parkörerna” gick till personangrepp. Jag skriver ju inte ut p-anmärkningar för att jag tycker att det är roligt, vilket en del ansåg att man gjorde. Likaså var hotfulla situationer inte speciell trevligt, men jag vägrade vika mig för ”buset”.

LÄS MER: Svenska p-skyltar förvirrar även experten

P-vakter får vara med om mycket

Hur är den allmänna attityden i Sverige mot parkeringsvakter?

– De flesta verkar inte ha någon speciell uppfattning om p-vakter utan de svara mer på vad ”alla” tycker om p-vakter. Till exempel att de inte kan få något annat jobb, att de egentligen ville bli poliser, att de är nitiska.

Händer det roliga saker ibland?

– Vid ett tillfälle såg jag en bil stå parkerad mot färdriktningen och på förarsidan satt en kvinna med långt, mörkt och snyggt hår. Jag tänkte be henne flytta sig. Jag kom fram till bilen, knackade försiktigt på rutan för att be henne vända bilen, hon vände sig om och jädrar vad förvånad jag blev när jag upptäckte att det var en afghanhund som tittade förvånat på mig.

– Ett annat tillfälle var när jag bad en man flytta på bilen, han hade parkerat på en lastplats. Jag fick till svar att han bara väntade på sin fru så jag frågade honom om hans hustru kunde anses som stort, tungt och skrymmande gods? Han skrattade gott, sa att hon förmodligen inte skulle uppskatta det och åkte sedan vidare.

Nu arbetar Pia Ketonen som parkeringskonsult och trafikplanerare i Ulricehamns kommun. Och hon utbildar personal som ska arbeta som p-vakter eller som fordonsflyttare.

– Jag utbildar även personer som är ansvariga för vägmärkenas uppsättning, både på allmän plats och på kvarters- och tomtmark. Det kan vara bra att veta hur man kan kombinera märkena, hur man läser en lokal trafikföreskrift och sådant.

Vad är den vanligaste reaktionen från dina kursdeltagare?

– ”Vad mycket det är att lära sig!” Många tror att det bara är att bli p-vakt, att det kan väl vem som helst klara, men så är det inte. Kombinationer av vägmärkena är också besvärligt att förstå till en början och det är tur att det finns fortbildningar så de får fräscha upp kunskaperna lite då och då.

LÄS ÄVEN: Polisen varnar för däckbedragare på parkeringen