Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 okt 2017 09:21

Övergångsställen tas bort – barnen ska gå över ändå

1/2

Foto: Fotolia

2/2

Foto: ALL OVER PRESS

I Umeå tas många övergångsställen bort – 80 de senaste tre åren.

– Övergångställen som inte används särskilt ofta respekteras inte, säger kommunens trafikplaneringschef Marie Frostvinge till SVT.

Barn och äldre förväntas kunna gå över ändå.

Det sker en stor förändring för fotgängare och trafikanter i Umeå. Sedan 2012 har kommunen tagit bort 163 övergångsställen – och 80 stycken av dem under de senaste tre åren.

Anledningen? Att de inte används tillräckligt mycket.

– Övergångställen som inte används särskilt ofta respekteras inte. Respektlösheten tar man med till andra övergångställen där det finns mer trafik. Därför är det viktigt att ta bort de övergångställen som inte används, säger Marie Frostvinge Trafikplaneringschef på Umeå kommun till SVT.

LÄS MER: Svenska p-skyltar förvirrar även experter 

Barn kan ta sig över utan övergångsställe

För de som är lite långsammare över vägen, till exempel barn och äldre, menar hon att det ändå går bra att ta sig över.

– Det är bara att göra som vanligt, titta vänster, titta höger och sedan vänster igen. Det fungerar bra, det finns ramsor som ”ingen buss, ingen bil, ingen krokodil” för barn också. Det gäller bara att vara vaksam, säger Marie Frostvinge. 

Hon får dock omgående mothugg av hundägaren Frida Ottosson, som tycker det är jobbigt med alla borttagna övergångsställen och som inte alls tror på förklaringen om att "respektlösheten tar man" sig.

– Nu måste man kolla extra mycket när kommunen tagit bort mitt övergångställe. Jag tror inte bilarna kommer stanna när man ska gå över. Jag tycker det är korkat att man tror att fotgängarna blir mindre vaksamma för att det finns skyltar, säger Frida Ottoson till SVT.

LÄS ÄVEN: Var fjärde fotgängare stannar inte för röd gubbe