Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 6 aug 2018 11:38

Över 3700 fylleingripanden på Classic Car Week

Fullt upp för polisen på bilträffar. Här från Powermeet i Hässleholm.

Fullt upp för polisen på bilträffar. Här från Powermeet i Hässleholm.

1/2

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Så här kan det se ut på stora bilträffar, här från Powermeet i Västerås.

Så här kan det se ut på stora bilträffar, här från Powermeet i Västerås.

2/2

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYR?N

Classic Car Week i Rättvik är Sveriges största bilträff och marknadsför sig till hela familjen.

Men när polisen summerar veckan har 3741 direktförverkanden av alkohol gjorts på fem dygn. 

Man har också tagit emot anmälningar om drograttfylla, misshandel, sexuellt ofredande, brott mot knivlagen, narkotikabrott och rattfylla.

Sommar, sol och bilträffar. Visst kan det vara en härlig kombination, men det kan också bli riktigt stökigt. Det visade sig inte minst på Classic Car Week, som under förra veckan anordnades i Rättvik i Dalarna.

Utåt marknadsför man sig som ett barnvänligt evenemang. ”Classic Car Week är Sveriges största bilträff för hela familjen” skriver till exempel Rättviks kommun på sin hemsida.

Måndagen började enligt polisen lugnt, men efter det har det varit fullt upp. Mellan 498 och 598 direktförverkanden av alkohol har gjorts varje dag, förutom på torsdagen – cruisingkvällen. Då gjordes så många som 1577 direktförverkanden av alkohol.

– Det innebär att polisen beslagtar och häller ut alkohol. Det kan antingen vara personer som är för unga för att dricka, eller personer som förtär alkoholen på en plats där det inte är tillåtet att göra det, säger Tommy Lind, presstalesperson hos polisen i Bergslagen.

LÄS MER: Man gripen för obscen svensk nummerskylt

Misshandel, sexualbrott och mängder av fylleingripanden

Totalt beslagtog polisen alltså alkohol och hällde ut den 3741 gånger på fem dygn. Men det är ingen hög siffra, enligt Roland Pettersson, styrelseordförande på Classic Car Week.

– Vi har mellan 25 000 och 30 000 besökare varje dag. Visst kan siffran på antalet förverkanden låta hög men egentligen är det inte så väldigt mycket. Jag tycker det är bra att polisen häller ut mycket alkohol, det visar att de gör sitt jobb, säger han.

Men det är inte bara tusentals förverkanden av alkohol som sysselsatt polisen. Förutom flera olika trafikbrott har totalt sex anmälningar om misshandel tagits upp. Fyra av dem i samband med cruisingen på torsdagen. Drograttfylla, sexuellt ofredande, brott mot knivlagen, narkotikabrott och rattfylla har också sysselsatt ordningsmakten.

– Det har ju varit stökigt, men det är ungefär som det brukar vara på Classic Car Week, säger Tommy Lind.

Med tanke på antalet besökare tycker dock inte Roland Pettersson att det var speciellt stökigt.

– Det stora problemet är att folk stör genom att spela hög musik från sina bilar. Annars tycker jag att det är en mycket lugn vecka, säger han.

LÄS MER: Här är sommarens alla bilträffar