Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 31 dec 2017 16:00

Totalförbud för mobil bakom ratten – ny lag 1 februari

Foto: / Copyright: George Dolgikh

Trycket på regeringen blev till slut för stort.

Det blir ett totalförbud för att hålla en mobiltelefon i handen vid körning redan från den 1 februari 2018.

Trots att trafikforskare påtalat att det inte finns bevis för att det är mobiltelefonen som orsakar olyckor utmed våra vägar har regeringen i dag beslutat att förbjuda bilförare att hålla en mobil i handen. 

Det innebär att den som sitter bakom ratten förbjuds att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree. Den nya lagen träder i kraft den 1 februari 2018.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

 

Jan-Erik Berggren: "Regeringen förstår inte problemet med mobilen"

 

"Stort stöd i riksdagen"

Enligt Eneroth finns det ett stort stöd i riksdagen för det nya förbudet.

–  Ja, det finns ett stort stöd för detta också i riksdagen, tror jag, och dessutom tror jag att det även bland allmänheten finns en bred acceptans för att man ska vara koncentrerad på trafiken och inte smsa eller spela spel medan man kör bil, säger Tomas Eneroth till Sveriges Radio.

 

LÄS MER: 10 värsta trafikbrotten – reglerna alla måste respektera

 

Hjälpte inte att skärpa

I december 2013 försökte riksdagen stoppa användandet av mobiltelefoner i bilar genom att skärpa lagtexten och förbjuda användningen om det påverkade körningen. Men det tycker inte regeringen har hjälpt och därav det nya totalförbudet.

Så här skriver Näringsdepartementet om totalförbudet:

"Ändringen innebär att en förare inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett sådant sätt att hen håller den i handen. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt."

 

LÄS MER: Polisens livsfarliga upptäckt i bilen: ”Tror man sett allt”