Nya reglerna klara: Så stort körkortslån kan du få

Skylten är obligatorisk för alla som övningskör.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bara de obligatoriska momenten för ett körkort kostar runt 4000 kronor.
Foto: VÄGVERKET / SCANPIX SWEDEN
Ulla Andersson har för Vänsterpartiets räkning förhandlat om reformen med regeringen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I september presenterade regeringen och Vänsterpartiet att det ska bli möjligt för den som är arbetslös att få csn-lån till körkortet.

Nu är förhandlingarna klara, och det har bestämts vilka som får låna och hur mycket.

Regeringen och Vänsterpartiet presenterar det som en arbetsmarknadsreform, eftersom körkort ofta är ett krav för att få jobb.

– Många arbetsgivare kräver att du har ett körkort, nu vill vi möjliggöra för flera att ta körkort så att de kan ta ett jobb, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson i Vänsterpartiet.

Att ta ett körkort kan kosta många tusen kronor. Bara de obligatoriska momenten, bland annat riskettan, halkbanan, teoriprov och uppkörning kostar i snitt 4000 kronor. Till det tillkommer ofta körlektioner på körskola som kan kosta många hundra kronor.

– I dag är det inte alla som har råd att ta körkort. Det har blivit alltmer av en klassfråga och det slår inte minst mot ungdomar och människor som bor i glesbygd, kommenterar Ulla Andersson.

LÄS MER: Dieselförbud och fordonsskatt – så vill partierna göra med din bil

CSN-lån för körkort möjligt för arbetslösa

Efter reformen ska en person kunna låna upp till 15 000 kronor från CSN för att ta sitt körkort. Men vilka kan ta de här lånen? Det är lite krångligt, eftersom det finns flera olika regelverk som gäller. Från och med 1 september i år kommer följande kunna ansöka om lånet:

Ungdomar mellan 18 och 24 får ta lånet om de har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen och deltar i någon åtgärd, till exempel jobb- och utvecklingsgaratin eller jobbgarantin för ungdomar, och har gjort det i tre månader.

För den som har fyllt 25 men inte 48 år gäller det att ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen i sex månader och under den tiden antingen varit arbetslös eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

LÄS MER: MP: Förbjud bensin och diesel i Stockholm till 2030

Regeringens reform kostar 1,2 miljarder till 2020

Från och med 2019 kommer även ungdomar mellan 19 och 20 år som har en gymnasieutbildning kunna ta lånet. Lånet gäller bara för B-körkort och bara vid godkända trafikskolor.

Reformen beräknas kosta 151 miljoner 2018, 521 miljoner 2019 och 597 miljoner 2020, alltså lite mer än 1,2 miljarder totalt under de kommande tre åren.

LÄS MER: Allt fler körkortselever kuggas vid teoriprovet

SÅ ANSÖKER DU OM KÖRKORTSLÅN

Den som vill ansöka om körkortslån gör det i Mina sidor på csn.se. Det är möjligt att ansöka från och med den 1 september 2018. När personen har fått sitt beslut från CSN och blivit inskriven på en godkänd trafikskola kan hen begära ut sin första utbetalning. Trafikskolan rapporterar sedan de kostnader som personen har till CSN, och personen kan begära ut nya utbetalningar allt eftersom. 


Källa: CSN

Annons: