Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 13 jan 2018 14:00

Nya dieselskatten – så påverkar den din familj

1 juli träder nya fordonsskatten i kraft – och dieselbilarna drabbas hårdast på lång sikt. 

Höjningen kommer slå hårt mot familjer där kostnaden kan öka med flera tusenlappar de första tre åren. 

Så här påverkas du av den nya fordonsskatten. 

Den nya skatten berör de bilar som registreras efter 1 juli i år och gäller därefter under de första tre åren.

Sedan återgår skatten till samma regler som i dag – det vill säga 22 kronor per gram koldioxid som släpps ut över gränsen på 111 gram per kilometer. 

Men de tre första åren kan kosta svenskarna många tusenlappar och sett till hela livslängden är det dieselbilarna som drabbas hårdast. 

I samband med den nya höjningen försvinner också den femåriga skattebefrielsen för bilar som i dag räknas som miljöbilar. I stället införs bonusar för bilar med mycket låga utsläpp – från 60 000 kronor för bilar med nollutsläpp till 10 000 kronor för bilar med utsläppsnivå på 60 gram per kilometer. Bonusbeloppet får dock inte överskrida 25 procent av bilens nypris. 

LÄS MER: Så påverkas du av höjda bensinpriserna 2018 

Så påverkas du av nya fordonsskatten

Så hur mycket kostar skatteförändringarna en svensk familj? 

Om man tittar på de tre mest sålda bilmodellerna under 2017 – Volvo XC60, Volvo S/V90 och Volkswagen Golf – handlar det om flera tusenlappar. 

Koldioxidbeloppet höjs nämligen från 22 till hela 82 kronor för CO2-värden mellan 95 och 140 gram och till 107 kronor per gram över 140 gram. Det innebär till exempel en rejäl höjning för populära Volvo XC60 D4 AWD– som var förra årets mest sålda bilmodell – som släpper ut 144 gram per kilometer. Den totala skatten landar därmed på 6 674,88 kronor per år inklusive det nya bränsletillägget som ersätter bränslefaktorn – en ökning på 2 765,06 kronor. 

LÄS MER: 9 knep – så undviker du nya bilskatten 

Så mycket ökar priset för bränsle

Dessutom ökar bränslekostnaden för såväl bensin- som dieselbilar. Redan 2015 kom regeringens och finansminister Magdalena Anderssons beslut om en årlig skattehöjning på drivmedel. Det innebär att bensin och dieselpriset ökar med två procentenheter, plus inflation, vid nyår varje år.

I år höjs bensinpriset med 29 öre och diesel med 26 öre. Från och med 1 januari är det rekommenderade priset 14,61 kronor för 95-oktanig bensin och 14,66 kronor för diesel – med reservation för lokala variationer. 

Det innebär att priset för en dieseldriven Volvo XC60 med en förbrukning på 0,55 liter diesel per mil i år ökar med 214,5 kronor, räknat på en årlig körsträcka på 1 500 mil. 

LÄS MER: Slipp dieselskatten – här är 10 bästa bilklippen just nu