Ny studie: Storasyskon är sämre bilförare

22 procent av alla storasyskon har varit med om en trafikolycka.
Foto: Shutterstock
Och det är 17 procent mer sannolikt att de ska sminka sig medan de kör.
Foto: SHUTTERSTOCK

Känner du någon som kör för fort, i fel fil, och använder mobilen bakom ratten?

Då är personen kanske ett storasyskon.

En ny undersökning från England visar att storebröder och storasystrar är sämre bilförare än andra. Det rapporterar Mirror.

Vilka som är bättre eller sämre bilförare är ett ständigt aktuellt ämne. Unga och gamla, män och kvinnor, och storasyskon eller småsyskon? Nu ser det ut som att vi har fått ett svar på i alla fall en av frågorna.

Privilege Car Insurance, som arbetar med bilförsäkringar i England, har undersökt 1 395 förare och kommit fram till att det är stora skillnader mellan storasyskon och andra bakom ratten.

Till att börja med är fortkörningar hela 89 procent vanligare bland storasyskon än bland andra. De kör också 46 procent oftare i fel fil, men det är inte allt. Det är 30 procent mer sannolikt att en storebror eller en storasyster ska använda mobilen bakom ratten, vilket både är trafikfarligt och ett lagbrott. Äldre syskon är också har 17 procent oftare än andra sminkat sig medan de kör.

LÄS MER: BMW-förare visar minst hänsyn i trafiken

Mer intelligenta – men det märks inte bakom ratten

Det här vårdslösa beteendet får så klart konsekvenser. 22 procent av storasyskonen i undersökningen hade varit med i någon olycka, och 15 procent av dem i en allvarlig olycka.

Tidigare har studier visat att storebröder och storasystrar är mer intelligenta än andra. En av anledningarna tros vara att barn nummer ett får mer mental stimulans under barndomen och mer stöd för att utveckla sin mentala förmåga. Men det märks alltså inte av på vägen.

LÄS MER: ”De bästa bilförarna finns i Stockholm”

Annons: