Nu ska Volvo-förare ”nästan kunna se runt hörn”

Slår du på varningsblinkersen i din nya Volvo kommer den framöver kunna varna andra Volvo-fordon – även lastbilar – för faran på vägen.
Foto: VOLVO
Via en molnbaserad tjänst kommer fordonen kunna kommunicera.
Foto: VOLVO

För första gången någonsin kommer Volvo Cars dela säkerhetsinformation med ett annat företag.

Partner är Volvo Lastvagnar och syftet är att rädda liv.

– Med molnbaserad säkerhet kan Volvo-förare nästan se runt hörnet, säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre.

Våra bilar blir allt säkrare, smartare och mer uppkopplade. Nu drar Volvo nytta av detta i ett nytt samarbete.

Vilket Volvo? Både Cars och Lastvagnar.

Och vad innebär deras samarbete? Jo, nu ska Volvos personbilar och lastbilar kunna tala med varandra och berätta om faror och hinder på vägen. Det handlar om att dela med sig av realtidsdata till varandra för att bredda täckningen för företagens uppkopplade säkerhetsteknik, ett molnbaserat system.

Det här är första gången någonsin som Volvo Cars delar med sig av den här sortens säkerhetsinformation med ett annat företag.

– Att dela säkerhetsdata i realtid baserat på vår uppkopplade säkerhetsteknik kan bidra till att undvika olyckor, säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre och fortsätter:

– Ju fler fordon vi har som delar säkerhetsdata i realtid, desto säkrare blir våra vägar. Vi ser fram emot att etablera ytterligare samarbeten med andra partners som delar vårt engagemang för trafiksäkerhet.

LÄS ÄVEN: Här rullar den första Volvo V60 ut från Torslanda-fabriken 

Volvo-förare kommer nästan kunna se runt hörn

Och hon menar att det kommer påverka mycket.

– Med molnbaserad säkerhet kan Volvo-förare nästan se runt hörnet och undvika en kritisk situation eller olycka innan den inträffar. Förmågan att se längre fram och undvika faror är något vi vill dela med så många förare som möjligt, säger Malin Ekholm.

Berör det här alla nya Volvo-fordon? Nej, från och med nu kommer den anonymiserade realtidsdatan att delas mellan utvalda Volvo-lastbilar som säljs i Sverige och Norge med företagets egna riskvarningssystem, och Volvo-bilar utrustade med Volvo Cars varningssystem för varningsblinkers. 

Volvo Cars varningssystem för varningsblinkers är den första i sitt slag inom fordonsindustrin. Så snart varningsblinkersen aktiveras på en Volvo som är utrustad med systemet, skickas en varning till alla Volvo-bilar i närheten som är anslutna till molntjänsten för att undvika potentiella olyckor.

Genom att anonymisera, validera och aggregera de data som samlas in och delas kommer initiativet att följa dataskyddsförordningen (GDPR).

LÄS ÄVEN: Så dyr blir Volvos nya supersportbil 

Annons: