Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 6 sep 2018 13:04

Nu vågar Volvo prata om Uber-samarbetet igen

Den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet undersöker Uber-Volvon som körde ihjäl en kvinna i Arizona.

Den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet undersöker Uber-Volvon som körde ihjäl en kvinna i Arizona.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. När en Uber-förare körde på en kvinna i Arizona i våras pratade Volvo tyst om sitt samarbete med transportföretaget.

Men när Volvo visar konceptbilen 360c – som byggd för en ny Uber-tjänst, vågar vd Håkan Samuelsson ta namnet i sin mun igen.

– Uber-samarbetet är viktigt för oss, säger Samuelsson.

Den tragiska dödsolyckan där en Uber-Volvo XC90 var inblandad har lagt en våt filt över snacket om samarbete mellan Uber och Volvo. Taxibolaget har beställt totalt 24 000 Volvo XC90 som ska utrustas med Ubers egen teknik för säkerhet och funktioner för självkörande. Enligt ursprungsavtalet ska Volvo börja leverera bilar till Uber under nästa år.

Och när Volvo berättar om sin satsning på självkörande bilar och en utmanare till flygindustrin, konceptbilen 360c, är Uber och andra taxitjänster en given och viktig målgrupp.

– Vi samarbetar med Uber och vi ser gärna andra liknande samarbeten framöver. Vi är öppna, säger Volvos utvecklingschef Henrik Green.

LÄS MER: Volvo visar självkörande elbil – kan köra dig sovande 

Volvo ska bygga specialutrustade Uber-bilar

När strategichefen Mårten Levenstam berättar om sin vision där en Volvo 360c utmanar flyget om inrikesresenärerna ser han Volvo som en fordonstillverkare, som Boeing eller Airbus. I den visionen är det inte Volvo som sköter själva transporttjänsten.

– Det är komplext att bygga flygplan och komplext att driva ett flygbolag. Därför är det uppdelat. På samma sätt ser jag Volvos roll.

Under visningen av konceptbilen 360c avslöjade Samuelsson också att Volvo planerar att bygga specialutrustade bilar för taxi- och bildelningsföretag.

LÄS MER: Nu ska din bil lära sig att prata kroppsspråk 

Sovrum eller förfest

Tjänsteföretag som till exempel Uber ska erbjuda komfortabla långresor i en Volvo 360c från dörr till dörr. Därmed slipper resenären onödiga transporter till flygplatser eller tågstationer, säkerhetskontroller och köer.

När Volvo visar hur 360c ska fungera i praktiken visar de fyra olika miljöer. I sovrummet kan du sova tryggt och få frukosten serverad – efter att ha tvättat ansiktet och händerna i ett handfat. Din resväska finns inom räckhåll.

I kontoret kan du konferera med dina arbetskompisar under resan. I vardagsrummet finns en soffa och stor bildskärm och i partyläge serveras champagne och innertaket blir en natthimmel inför klubbesöket.

Du beställer den version av 360c du vill ha via en app och det är företag som Uber som  sköter själva tjänsten.

Men Volvo kommer att fortsätta tillverka bilar för privatpersoner. Konceptet 360c ses i stället som en möjlighet att göra nya affärer med nya partners. Till och med Uber.