Polisen tar krafttag i kampen mot bilmålvakter

Polisen i Malmö har flyttat på över 1 250 skuldsatta bilar i kampen mot de så kallade "bilmålvakterna".
Foto: Polisen i Malmö/Facebook

Polisen i Malmö har tillsammans med kommunens fordonsflyttare flyttat över 1 250 skuldsatta bilar. 

De obetalda skulderna har legat på över 5 000 kronor per bil. 

"Merparten av dessa är så kallade bilmålvaktsbilar som ägs av personer som ofta har mycket stora skulder", skriver polisen i Malmö på sin Facebooksida.

Allt om bilar har tidigare skrivit flera artiklar om de så kallade "bilmålvakterna". 

En bilmålvakt står registrerad på ett eller flera fordon för någon annans räkning där syftet är att undvika skatter och böter. Målvakterna har suttit på flera bilar och tusentals kronor i böter, men polisen har varit bakbunden. 

Men för två år sedan kom en lag som gav dem möjlighet att komma åt de skyldiga. Nuförtiden följer böterna och skatterna med bilen – och inte ägaren.


LÄS MER: Polisen tog husvagnarna – hade 40 000 i p-böter

1 250 skuldsatta bilar bortflyttade i Malmö

Lagändringen har gjort jobbet lättare för polisen och nu har myndigheten i Malmö slagit till mot över 1 250 skuldsatta bilar. Tillsammans med kommunens fordonsflyttare har polisen flyttat bilarna som suttit på skulder på över 5 000 kronor vardera. 

"Merparten av dessa är så kallade bilmålvaktsbilar som ägs av personer som ofta har mycket stora skulder, inte sällan miljonbelopp, och som kan stå som ägare till hundratals och ibland tusentals bilar", skriver polisen i Malmö på sin Facebooksida.


LÄS MER: Han är Sveriges värsta felparkerare

Polisens kamp mot bilmålvakter

Men i stället körs bilarna alltså runt av helt andra personer än de som står skrivna på fordonet. 

"Bilarna är ofta i dåligt skick och används också flitigt i brottsliga sammanhang. Att få bort dessa bilar från Malmös gator innebär inte bara att det blir säkrare i trafiken utan det försvårar också för kriminella som använder de här bilarna för att begå brott", skriver polisen. 

I höstas lade Liberalerna fram en motion där de föreslog att även bilar som är rättparkerade ska kunna beslagtas, samt att personer med stora skulder inte ska ha rätt till att registrera sig som ägare till flera fordon.


https://www.facebook.com/Malmopolisen/photos/a.417779641604343.88006.410195232362784/1521574374558192/?type=3&theater
Annons: