Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 13 jul 2019 09:30

Nu införs böter på dåligt parkerade elsparkcyklar

Nu kan det bli dyrt för företagen om de som hyr slarvar.

Nu kan det bli dyrt för företagen om de som hyr slarvar.

Foto: SHUTTERSTOCK

Lissabon har tagit återgärder mot dåligt parkerade elsparkcykel. TT skriver om den nya boten som kan slå hårt på företagen som tillhandahåller cyklarna. 

Efter elsparkcyklarnas invasion på gatorna har både kritik och lovord kastats åt dess håll. Många prisar dess smidighet samtidigt som allt fler olyckor kopplade till sparkcykeln rapporteras. Men det vanligaste problemet verkar vara dåligt parkerade cyklar som ligger slängda längst med trottoaren. 

I Lissabon har man nu bestämt att införa återgärder för elsparkcyklar som står i vägen på gatan eller försvårar framkomligheten på trottoaren.

En dåligt parkerad sparkcykel kan ge upp till 3 000 kronor i böter

Det är stadsdelsnämnden i Santa María Mayor som har infört reglementet för de mest turisttäta kvarteren i Portugals huvudstad, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.

Boten bestäms utifrån i hur stor grad elsparkcykeln hindrar framkompligheten och summan kommer variera mellan 60 och 300 euro. Dessutom tar myndigheterna ut drygt 31 euro för att transporta bort fordonet och en extra avgift på 67 cent för varje dygn i förvaring tills sparkcykeln hämtats ut. 

Men det kommer inte vara den som slarvat med parkeringen som tvingas betala boten. Straffet hamnar i stället på företaget som hyr ut den. 

Dåligt parkerade elsparkcyklar är ett problem i många europeiska städer och myndigheter famlar förgäves efter lagrum för att motverka problemet. Frågan är nu om fler städer väljer att haka på Lissabons nya återgärder.