Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 22 okt 2018 16:04

Nu är pengarna till elcykelbidraget slut

Elcykelförsäljningen har skjutit i höjden tack vare det statliga bidraget. 

Men nu är Naturvårdsverkets kassa tom, och köparna kan inte få någon rabatt innan det skjuts till mer pengar. 

På ett år har det sålts 100 000 elcyklar i Sverige

Anledningen till den stora ökningen i popularitet stavas statlig elfordonspremie. Med den har köparna nämligen kunnat få tillbaka 25 procent av priset, upp till 10 000 kronor. 

Men nu har Naturvårdsverkets pengar för året tagit slut. På sin hemsida skriver myndigheten att de varken kan behandla ansökan eller göra några utbetalningar förrän en ny budget är på plats. 

STORT TEST: Här är årets bästa elcyklar 

Avslår ansökningarna utan mer pengar

Med det oklara parlamentariska läget hänger premien just nu i luften. 

Den som har köpt en elcykel och vill ha bidraget kan fortfarande lämna in kvittot till Naturvårdsverket, men beslutet om huruvida några pengar ska betalas ut måste tas på högre ort. 

"Om det i 2019 års budget inte anslås pengar till bidrag för elfordon, kommer du att få ett avslagsbeslut om detta", skriver myndigheten på sin sajt

LÄS ÄVEN: Körde trimmad elcykel i 100 km/h – greps av polis 

Fler olyckor och bidragsfusk 

Flest bidragstagare finns i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. 

För många har elcykeln varit ett mycket välkommet tillskott, men det finns också risker förknippade med fordonstypen. Förra veckan gick Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, ut och varnade för det ökade antalet olyckor. 

– Det är inte förvånande att antalet dödade och allvarligt skadade på elcykel har fördubblats det senaste året eftersom försäljningen ökat så kraftigt. Det är i första hand ovana cyklister eller cyklister som annars inte skulle valt att cykla på grund av fysiska hinder som utgör den största riskgruppen, sa Marie Nordén, generalsekreterare för organisationen.

LÄS MER: NTF varnar: Det är kanske inte en elcykel du har köpt 

 

Ett annat problem har varit det hundratal fall av bidragsfusk som Naturvårdsverket upptäckt. 

– Dels handlar det om kvittoförfalskningar, där man på ett förslaget sätt har ändrat innehållet i kvitton för att få det att se ut som att man köpt elcyklar för 40 000 kronor styck. Dels finns det en lite större härva med tre företag som av allt att döma inte alls sysslar med att sälja elcyklar, säger Tomas Hallqvist, enhetschef på Naturvårdsverket, till TT.