Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Trafik

Publicerad 12 mar 2018 08:50

Nu är det extra många trafikkontroller på vägarna

Det här blir en extra vanlig syn under veckan när den svenska polisen har insatsvecka för att kontrollera nykterheten i trafiken.

Det här blir en extra vanlig syn under veckan när den svenska polisen har insatsvecka för att kontrollera nykterheten i trafiken.

1/2

Foto: LASSE SVENSSON

2/2

Foto: LARS HEDELIN

Återigen är det dags för en av polisens insatsveckor och den här gången är det nykterheten som står i fokus.

– Vi kommer att finnas på platser vi inte brukar vara på, kommenterar polisen på Facebook.

Och gensvaret är stort.

Den svenska polisen har med jämna mellanrum så kallade insatsveckor där de fokuserar extra mycket på ett visst område. Ofta är det i samarbete med övrig polis i EU.

Den här veckan, 12-18 mars, är det nykterheten som står i fokus och det kommer vara extra många blåskontroller ute på de svenska vägarna.

– Våra nykterhetskontroller kommer att spridas i både tid och rum. Vi kommer att finnas på platser vi inte brukar vara på, vi kommer att följa upp tips vi fått av er och vi kommer att stå där vi vet att människor kör bil trots att de är påverkade, meddelar polisen i sina olika kanaler.

LÄS ÄVEN: A-traktor jagades av polis i 120 km/h 

Färre berusade förare räddar liv i trafiken

Syftet med både den här insatsveckan – och beslutet att gå ut med information om den – är förstås att få bort förare som kör berusade.

– 2016 omkom 83 personer på de svenska vägarna i olyckor som var alkohol- eller drogrelaterade. Att minska antalet onyktra förare i trafiken räddar liv, kommenterar polisen.

Om en berusad förare upptäcks så samarbetar polisen med beroendevården, enligt metiden SMADIT, som står för samverkan mot alkohol och droger i trafiken. Det innebär att personen får hjälp till att träffa personal från socialtjänsten eller beroendevården. Där kan man prata igenom det som har hänt och ge möjlighet till att förändra livssituationen. Personen själv avgör sedan om det blir en fortsatt kontakt.

LÄS ÄVEN: Föraren klickade bort mammans samtal – åtalas nu 

Stort gensvar för polisen på Facebook

Polisens besked om insatsveckan har mötts av en del hel engagemang på Facebook. Här är bara några av kommentarerna:

– Jättebra, kör på!

–  Tack för att ni finns och gör mina barns väg till skolan säkrare!

– Härligt, ni är så välkomna!

– Underbart! Bra jobbat!

– Ni borde inte lägga ut det offentligt.

https://www.facebook.com/polisen.hultsfred.vimmerby/photos/a.264623917313604.1073741828.261573574285305/414013325707995/?type=3&theater