Norrland har de sämsta vägarna i Sverige

E45 genom Norrlands inland är den europaväg som håller lägst kvalitet.
Foto: AXEL ÖBERG
Motormännens Carl Zeidlitz.
Foto: David Bicho

Motormännen har granskat kvaliteten på 8 370 mil svensk väg. 

I rapporten blir det tydligt att skillnaden mellan norr och söder är stor. 

Av de 20 sämsta riks- och länsvägarna ligger 19 i Norrland.

Branschorganisationen Motormännen har för femte året i rad publicerat sin granskning av tillståndet på det svenska vägnätet*. 

Den visar att hela 19 av de 20 sämsta riks- och länsvägarna ligger norrut. Uppåt i landet finns även den europaväg som håller lägst standard, E45 genom Norrlands inland. Bland de tio värsta europavägarna finns också E4, E18 och E20 i Stockholms län.

– Vår granskning visar det svenska vägnätet generellt har hög standard. Samtidigt ser vi att skillnaden i vägkvalitet är stor mellan norr och söder med påtagligt sämre vägar i skogs- och glesbygdslänen. Stockholms län har hamnat längre ner på listan än tidigare år. Det tyder på Trafikverket inte hinner med sitt underhållsansvar när trafiken ökar, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

LÄS MER: Polisen: Här är de 10 sämsta bortförklaringarna i trafiken 

Så ser du kvaliteten på vägarna där du bor

Resultatet visar att 0,7 procent av det undersökta europavägnätet, 0,5 procent av riksvägnätet och 1,1 procent av länsvägnätet är underkänt. Det innebär att det håller så låg kvalitet att det är obehagligt att trafikera och kostsamt att reparera.

– Dåliga vägar betyder ökade driftskostnader för staten och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde. Det innebär också längre restider, ökade fordonsskador och ökade kostnader för såväl företagens som hushållens transporter. Det är en ren baklängesaffär att spara på nödvändigt vägunderhåll, säger Carl Zeidlitz.

På sin hemsida har Motormännen lagt upp en interaktiv karta där du kan se vad vägarna där du bor håller för kvalitet. Här finns hela rapporten

* Små vägar med nummer 500 och uppåt har exkluderats. 

LÄS MER: Förslaget: Körkortet ska tas bort som id-handling

Annons: